E gata noul codec video care-ți permite să vezi conținut 4K și 8K la viteze de transfer de două ori mai mici

E gata noul codec video care-ți permite să vezi conținut 4K și 8K la viteze de transfer de două ori mai mici
de George Mihalcea

Institutul german Fraunhofer Heinrich Hertz anunță că noul codec H.266/VVC este gata de implementare. Acesta îți permite să vezi online conținut 4K și 8K la o viteză de transfer de două ori mai mică decât în prezent, lucru care le oferă utilizatorilor cu conexiuni mai slabe la internet șansa de a accesa clipuri video fără pauze sau buffering.

Institutul german explică faptul că, acum, pentru transmiterea online a unui video de 90 de minute în format 4K, e nevoie de un consum de date de 10 Gigabytes. Cu noul codec, vei avea nevoie de numai 5 Gb de date pentru a obține aceeași calitate video.

Apple, Microsoft, Qualcomm, Ericsson, Intel și Huawei sunt printre marii jucători de pe piață care au lucrat la dezvoltarea noului format care ar permite furnizorilor de servicii de streaming să-ți ofere în viitor conținut la o calitate 4K sau 8k. Codecul este util și pentru o îmbunătățire a calității imaginii în Virtual Reality (VR).

Totuși, e posibil să mai ai de așteptat pentru acest codec. Implementarea lui va dura ceva timp pentru că e nevoie de noi procesoare, mai rapide, capabile să redea acest codec ce presupune o compresie mai mare a datelor.

Sursa: BBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook