Durata infectării este mai mare în cazul variantei britanice a SARS-Cov-2, „cu aproximativ cinci zile”

Durata infectării este mai mare în cazul variantei britanice a SARS-Cov-2, „cu aproximativ cinci zile”

Potrivit unui studiu care tocmai a fost publicat, varianta britanică nu este mai contagioasă, dar este mai persistentă și provoacă o formă a bolii Covid cu durată mai mare. Deducerea a fost făcută după analiza rezultatelor colectate de la jucătorii NBA.

Datele compilate de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard (Statele Unite) au fost publicate pe 10 februarie, și nu au fost încă aprobate de un comitet independent.

Au fost colectate folosind teste PCR efectuate pe 65 de persoane infectate cu coronavirus, inclusiv șapte cu varianta B.1.1.7. Erau jucători sau angajați ai echipelor NBA, prestigioasa ligă americană de baschet, care sunt examinați foarte regulat.

Se pare că pacienții afectați de mutația britanică, „durata medie a infectării a fost de 13,3 zile”. Pentru ceilalți, „durata medie a infectării a fost de 8,2 zile”. Dacă încărcătura virală este similară, indiferent de tulpină, diferența de cinci zile este semnificativă.

„Infectări cu durată mai mare”

Autorii își încheie studiul după cum urmează: „Varianta B.1.1.7 poate provoca infectări mai lungi […]. Durata prelungită poate contribui la transmisibilitatea crescută a SARS-Cov-2”.

Unul dintre autori, Yonatan Grad, profesor de imunologie și boli infecțioase la Harvard, nu vrea să ducă raționamentul prea departe. „Este greu de explicat creșterea mai lentă în faza de proliferare și declinul mai lent în faza de eliminare [virusul dispare treptat], dar sugerează o [încărcătură virală] mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp”.

Oamenii de știință de la universitatea americană adaugă, de asemenea, într-un alt mesaj: „Deoarece au existat doar 7 cazuri de B.117, suntem prudenți cu privire la interpretare”.

În Franța, lucrarea fost transmisă de grupul de medici Du Côté de la Science, precum și de profesorul Gilbert Deray, șeful serviciului de nefrologie de la spitalul Pitié Salpêtrière (AP-HP) din Paris.

Dacă analiză ar fi confirmată, ar schimba profund viziunea globală asupra variantei britanice. În decembrie a fost considerată „de 50 până la 70% mai contagioasă” decât tulpina clasică. Ceea ce stârnește nedumerire deoarece mutația se dezvoltă puternic în Franța, dar fără a provoca o creștere accentuată a cazurilor noi, în acest stadiu.

Prelungirea izolării pacienților ar putea avea un efect considerabil. Acum sunt 7 zile pentru un caz clasic Covid și 10 zile pentru variantele sud-africane și braziliene.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook