Directorul OMS: „Nu există niciun remediu pentru Covid și poate că nu va exista niciodată”

Directorul OMS: „Nu există niciun remediu pentru Covid și poate că nu va exista niciodată”

Acesta este mesajul pesimist pe care Organizația Mondială a Sănătății tocmai l-a trimis. Pe măsură ce cursa vaccinurilor accelerează, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că un remediu, vaccin sau medicament, poate să nu fie găsit niciodată. „Nu există panaceu și poate nu va exista niciodată”, a spus el în timpul unei conferințe de presă online.

„Studiile clinice ne dau speranță. Acest lucru nu înseamnă neapărat că vom avea un vaccin eficient si mai ales la timp, a spus el. Dar acest nou coronavirus poate fi, de asemenea, controlat, în special prin măsuri de prevenție, „bune practici” și „angajament politic”. Comitetul de urgență al OMS, care s-a întrunit vineri, a transmis în mod clar: „Atunci când liderii lucrează îndeaproape cu populația, această boală poate fi controlată”.

„Trebuie să stăpânim focarele”, „să testăm, să izolăm și să tratăm pacienții, să căutăm și să punem în carantină contactele acestora”, dar și „să informăm”, a subliniat responsabilul OMS, îndemnând cetățenii să continue să respecte normele de protecție (distanțare fizică, mască, igienă etc.) pentru a rupe lanțurile de transmitere a noului coronavirus. „Mesajul către oameni și guverne este: respectați indicațiile. Și continuați chiar situația este sub control!”, a avertizat Ghebreyesus, după ce a subliniat că „mai multe țări care păreau să fi trecut de perioada cea mai grea (au) noi focare.”.

Peste 18 milioane de cazuri la nivel mondial

Pandemia a ucis cel puțin 689.758 de persoane din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unui raport stabilit de Agence France-Presse luni. Au fost înregistrate oficial peste 18 milioane de infectați, dintre care cel puțin 10,5 milioane au fost vindecati. Pe 10 iulie, OMS a trimis un epidemiolog și un specialist în sănătate animală în China pentru o misiune de explorare, înainte de începerea unei anchete pe care organizația ONU dorește să o realizeze cu privire la originea virusului. Această lucrare pregătitoare este acum completă.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu faptul că noul coronavirus Sars-CoV-2 – sursa pandemiei – a pornit de la lilieci, dar oamenii de știință cred că a trecut printr-o altă specie înainte de a fi transmis oamenilor. Această piesă a puzzle-ului pe care comunitatea științifică internațională și OMS speră să o descopere pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat, pentru a orienta mai bine practicile riscante și pentru a evita o nouă pandemie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook