Danezii ucid 15 milioane de nurci, după ce au fost depistate 12 cazuri de transmitere a Covid-19 de la animale la om

Danezii ucid 15 milioane de nurci, după ce au fost depistate 12 cazuri de transmitere a Covid-19 de la animale la om

Danemarca va ucide toate cele cincisprezece milioane de nurci crescute pe teritoriul său din cauza unei mutații a Covid-19 transmise deja la 12 persoane, care amenință eficiența unui viitor vaccin pentru oameni, a anunțat prim-ministrul Mette Frederiksen miercuri. „Virusul mutant de la nurcă poate crea riscul ca viitorul vaccin să nu funcționeze așa cum ar trebui (…) Este necesar să sacrificăm toate nurcile, sau 15 până la 17 milioane de animale, conform autorităților”, a spus premierul în timpul unei conferințe de presă.

Un efect mai mic al anticorpilor

Conform explicațiilor autorităților daneze, această mutație nu are ca rezultat efecte mai grave la om, ci o eficiență mai mică a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19. Virusul mutant detectat la nurci „nu reacționează la fel de mult la anticorpi ca virusul normal. Anticorpii au încă un efect, dar nu la fel de eficient”, a explicat șeful Autorității daneze pentru controlul bolilor infecțioase (SSI), Kåre Mølbak.

O primă campanie în această vară

„Continuarea creșterii nurcilor ar implica un risc mult mai mare pentru sănătatea publică, atât în ​​Danemarca, cât și în străinătate”, a spus el. Danemarca este cel mai mare exportator de blană de nurcă din lume. După primele cazuri de Covid-19 la nurci, Copenhaga lansase deja o campanie de sacrificare în această vară în fermele infectate.

Eficacitatea unui vaccin este amenințată?

Cele douăsprezece cazuri de transmitere la om a virusului mutant au fost detectate în nordul Iutlandiei (vest), unde sunt concentrate majoritatea fermelor. Potrivit ministrului Sănătății, Magnus Heunicke, „cercetările au arătat că mutațiile pot afecta dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19”. „Este o amenințare la adresa dezvoltării vaccinurilor împotriva coronavirusului, de aceea trebuie să conducem o campanie națională”, a insistat el.

Sursa: Europe1

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook