Danemarca, prima țară care exclude vaccinul Johnson&Johnson din programul de vaccinare

Danemarca, prima țară care exclude vaccinul Johnson&Johnson din programul de vaccinare

Danemarca renunță la vaccinul produs de Johnson&Johnson (J&J), din cauza problemelor legate de formarea cheagurilor de sânge. Acum câteva săptămâni, țara a decis să înlăture serul AstraZeneca din programul său de vaccinare, din același motiv. Autoritatea de sănătate daneză a concluzionat că beneficiile vaccinului J&J nu depășesc riscurile, în situația în care virusul este sub control și există suficiente doze ale altor vaccinuri.

Helene Probst, directorul Agenției de Sănătate din Danemarca, a transmis că în următoarele săptămâni vor fi vaccinate în mare parte „persoane tinere și sănătoase”, iar riscul de a dezvolta cheaguri de sânge cântărește mai mult decât cel de a nu fi vaccinat deloc anti-Covid.

„A fost o decizie dificil de luat, mai ales în condițiile în care am renunțat și la vaccinul AstraZeneca”, a spus Probst.

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, afirmase anterior că J&J va aduce un mare aport pozitiv campaniei de vaccinare, întrucât are o singură doză și elimină timpul de așteptare până la rapel.

Johnson&Johnson a subliniat că, acum două săptămâni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a confirmat că „raportul beneficiu/risc rămâne pozitiv”.

„Considerăm că un vaccin cu o singură doză, ușor de transportat, care și-a dovedit eficiența împotriva mai multor variante, poate ține în siguranță pe oricine”, afirmă compania.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook