Dalai Lama împlinește astăzi 86 de ani. Unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității tibetane

Dalai Lama împlinește astăzi 86 de ani. Unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității tibetane

Ziua de naștere a lui Dalai Lama este sărbătorită ca unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității tibetane. În localitatea indiană Dharamshala, unde locuiește liderul spiritual, mii de persoane din întreaga lume obișnuiau să călătorească pentru a participa la sărbătoare.

Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, împlinește astăzi 86 de ani. Sunt aproape 60 de ani de când locuiește în India. Se consideră „un fiu al Indiei” și persoana care a trăit cel mai mult în această țară din postura de „musafir”.

Din cauza restricților anti-Covid, festivitățile de anul ăsta nu vor fi ținute în Tsuglagkhang (templul lui Dalai Lama) din McLeodganj, Dharamshala. Mai mult, Kashag-ul – cel mai înalt departament al Administrației Centrale Tibetane – le-a cerut oamenilor să nu organizeze adunări.

„În fiecare an, oameni din regiunile Himalaya, Ladakh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh obișnuiau să vină și să cânte sau să danseze. Se făceau rugăciuni pentru o viață lungă a Sfinției Sale, Dalai Lama”, spune Tenzin Tsundue, renumit activist tibetan, scriitor și poet.

„Indienii din regiune obișnuiau să facă dansul Gaddi. Un program care dura trei-patru ore era realizat dimineața, iar la amiază Societatea Prieteniei Indo-Tibetane susține un program cultural în grădina Tsuglagkhang. Artiști din diferite zone ale Indiei obișnuiau să prezinte spectacole pentru care se pregăteau timp de câteva luni. Tuturor celor prezenți li se oferea Dham (mâncare tradițională Gaddi cu orez și curry)”.

Dalai Lama trebuie să fie prezent la eveniment?

Nu. Dalai Lama nu a fost mereu prezent la toate evenimentele/spectacolele care se organizează în curtea Tsuglagkhang de ziua lui. „Nu este necesar ca el să fie prezent. Dar oamenii obișnuiau să vină pentru a lua parte la festivalul dedicat comunității tibetane”, explică Tsundue.

De ce este diferit anul ăsta?

Oamenii au fost îndemnați să nu organizeze adunări, din cauza restricțiilor Covid, dar sunt încurajați să respecte tradiția: să atașeze mandala și eșarfe albe la portretul lui Dalai Lama.

„Cel mai important, toți tibetanii sunt îndemnați să recite mantra Chenrezig – Om Mani Padme Hung – de peste 1.000 de ori. Pentru tibetani, Sfinția Sa Dalai Lama este manifestarea umană a lui Chenrezig, patronul spiritual al Tibetului. Anul acesta, ziua va fi sărbătorită cu grandoare, glorie și spirit festiv, la fel ca în anii trecuți, dar într-o manieră care să respecte restricțiile Covid”,

Evenimentul oficial va fi transmis de Tibet TV, astfel încât oamenii să poată participa virtual, de acasă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook