COVID: Proteste în Europa împotriva restricțiilor pandemiei – Berlin, Londra, Zurich, Viena, Paris, Madrid…

Berlin – 38.000 participanți – 300 arestări
Cei care se opun purtării măștilor și măsurilor restrictive împotriva coronavirusului au ieșit sâmbătă cu miile pe stradă în mai multe orașe din Europa. Cel mai mare miting, cel din Berlin a dus la 300 de arestări după violențele dintre manifestanții de extremă dreapta și aplicarea legii.
Potrivit ministrului de interne, Andreas Geisel, aproximativ 200 dintre aceștia au fost arestați în fața ambasadei Rusiei, după ce au aruncat cu pietre și sticle în poliție, iar majoritatea au fost eliberați ulterior. Nu există victime.
Seara, un grup a patruns dincolo de barierele din jurul Reichstagului, cladirea care găzduiește parlamentul, înainte de a fi respinsi de poliție, potrivit unui fotograf AFP.

În total, aproximativ 38.000 de persoane, conform autorităților, au participat la un miting în cadrul căruia organizatorii au cerut „încetarea tuturor restricțiilor în vigoare” pentru a combate noul coronavirus.
La Londra, o mie de manifestanți care cereau „sfârșitul tiraniei medicale” s-au întâlnit în Trafalgar Square, în timp ce în Zürich erau mai mult de o mie, potrivit poliției, pentru a cere „revenirea la libertate”.
La Paris, 200 până la 300 de persoane au protestat împotriva purtării măștilor obligatorii.

„Merkel trebuie să plece!”
După dispersarea manifestatiei de la Berlin la începutul după-amiezii, manifestanții au rămas pe loc strigând „rezistență!” și „noi suntem poporul!”, un slogan folosit de extrema dreaptă. Au cântat imnul național german în mai multe rânduri.
Intitulat „Festivalul Libertății și Păcii”, evenimentul, care reunește „gânditori liberi”, activiști anti-vaccin, conspirationiști și simpatizanți de extremă dreapta, este al doilea de acest gen într-o lună și îngrijorează autoritățile.
Mulțimea a fost foarte mixtă, de toate categoriile de vârstă, inclusiv familii cu copii mici. Steagurile curcubeu și drapelele germane erau alături, manifestanții au strigat în repetate rânduri „Merkel trebuie să plece!” sloganul alternativei de extremă dreaptă pentru Germania împotriva Cancelarului.

Proteste în creștere
Municipalitatea capitalei germane a respins cererile de autorizare ale meetingului din „motive de sănătate publică”: în opinia lor, era imposibil să se respecte distanțele de cel puțin 1,5 metri între manifestanți.
Însă instanța administrativă, sesizata de organizatori, le-a dat dreptate în cele din urmă autorizând manifestatia.
Noul miting a venit pe fondul unor discordii tot mai mari în opinia publica a Germaniei cu privire la restricțiile legate de pandemie.
Și asta chiar dacă Germania a rezistat destul de bine decât vecinii săi, iar restricțiile de luptă împotriva noului coronavirus nu au fost niciodată la fel de stricte ca în Franța sau Italia, de exemplu.
Inițiatorul manifestației, Michael Ballweg, un informatician fără o etichetă politică declarată aflat în fruntea mișcării „Gânditori non-conformiști-711” apărută la Stuttgart, a cerut în timpul manifestației de la Berlin „demisia imediată” a guvernului, declanșând aplauze furtunoase.

La fel ca multe țări europene, Germania se confruntă cu reluarea pandemiei în ultimele săptămâni, cu o medie de aproximativ 1.500 de cazuri noi raportate în fiecare zi.
Pandemia Covid-19 a ucis cel puțin 838.271 de persoane din întreaga lume de când virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unui raport al AFP din surse oficiale sâmbătă.
Au fost diagnosticate aproape 24,8 milioane de cazuri de infecție.

Găsești detalii pe BBC și Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook