Covid-19| Vaccinul Moderna asigură imunitate pentru cel puțin trei luni de zile

Covid-19| Vaccinul Moderna asigură imunitate pentru cel puțin trei luni de zile

Vaccinul împotriva Covid produs de laboratorul american Moderna este capabil să producă anticorpi care rezistă 90 de zile după injectare, potrivit raportului realizat pe 34 de participanți care au luat parte la etapa inițială a studiilor clinice, publicat joi în revista medicală New England Journal of Medicine.

Acestea sunt primele rezultate pe o perioadă de câteva luni care au fost validate independent de o revistă științifică. Participanții vor fi urmăriți timp de 13 luni, pentru a verifica protecția pe termen lung, spun autorii studiului. Timpul de protecție este, fără îndoială, mai lung.

Cercetătorii de la National Institutes of Health au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva coronavirusului, la 90 de zile de la a doua doză de vaccin, care este administrată la 28 de zile după prima.

Ei au observat o scădere „ușoară” și așteptată a nivelului de anticorpi la participanții vaccinați, dar nivelul rămâne unul ridicat și peste imunitatea naturală observată la pacienții vindecati de Covid-19. În plus, nu s-au observat efecte secundare grave în așa-numitul proces de fază 1, care a început în martie.

O memorie imună creată pentru „o vreme”

Anticorpii sunt doar o componentă a răspunsului imun, împreună cu limfocitele B (memoria imună, producerea de anticorpi) și T (care distrug celulele infectate).

Cercetătorii notează că datele despre celulele cu memorie imună nu sunt cunoscute încă, dar studiile anterioare au arătat că vaccinul stimulează și aceste celule.

Specialistul american Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase, a declarat recent că este „sigur” că memoria imună creată de vaccin va dura o perioadă lungă de timp. „Nu știm dacă va fi unul, doi, trei sau cinci ani, nu știm”, a spus el. „Numai timpul va spune”.

„Este o știre destul de pozitivă în ansamblu”, a declarat Benjamin Neuman, profesor la Universitatea Texas A&M, menționând că, până și la vârstnici, răspunsul imun a rămas „destul de puternic”.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook