Covid-19| Pfizer anunță primul vaccin fiabil. Eficiență de 90%

Covid-19| Pfizer anunță primul vaccin fiabil. Eficiență de 90%

Datele preliminare publicate de compania de biotehnologie Pfizer arată că vaccinul anti-coronavirus pe care l-a dezvoltat în colaborare cu nemții de la BioNTech are o eficacitate de 90% în prevenirea Covid-19.

Cercetătorii au analizat primele 94 de cazuri confirmate între cei 43.000 de voluntari care au primit fie vaccinul Pfizer, fie un placebo. Rezultatele arată că mai puțin de 10% dintre infectări au fost raportate în grupul persoanelor care au primit vaccinul, iar 90% dintre cazuri au survenit în grupul placebo.

Pfizer a declarat că vaccinul oferă portecție timp de șapte zile după prima doză și 28 de zile după cea de-a doua.

Compania plănuiește să ceară autorizație de urgență din partea US Food and Drug Administration (FDA) pentru a aproba vaccinul.

„Suntem în poziția de a oferi speranță”, a spus vicepreședitele Pfizer, dr. Bill Gruber. „Este încurajator”, notează AP.

„Suntem astăzi cu un pas mai aproape de a le oferi oamenilor o perspectivă care ar putea pune capăt acestei crize globale”, spune CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, potrivit CNN. „Este o zi mare pentru ştiinţă şi pentru umanitate. Primele rezultate ale fazei a treia de testare a vaccinului demonstrează dovezile iniţiale ale eficienţei vaccinului contra Covid-19”, a completat el.

Autoritățile au anunțat inițial că este puțin probabil ca un vaccin să fie disponibil până la sfârșitul anului.

Vaccinul Pfizer este unul dintre cele 10 care sunt în prezent în ultima fază de testare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook