Coronavirus: Vaccinul britanic va fi disponibil pentru 2 miliarde de cetățeni, începând cu finalul anului

Coronavirus: Vaccinul britanic va fi disponibil pentru 2 miliarde de cetățeni, începând cu finalul anului

Vaccinul produs de compania britanică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, va fi distribuit în întreaga lume în două miliarde de doze, la finalul anului.

Numărul de doze promise a fost dublat și a ajuns la 2 miliarde, după ce Fundația Bill & Mellinda Gates a virat 750 de milioane de dolari pentru a sprijini proiectul, conform Business Insider.

AstraZeneca s-a angajat să producă în masă acest vaccin înainte ca eficacitatea lui să fie dovedită științific, o decizie menită să grăbescă procesul de obținere a unei soluții de eradicare a pandemiei.

Compania a anunțat ieri că a încheiat un parteneriat cu Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) și cu Gavi the Vaccine Alliance pentru a mări cantitatea produsă.

CEPI și Gavi sunt organizații caritabile susținute de Fundația Bill & Melinda Gates și de OMS. Cei 750 de milioane de dolari oferiți de CEPI și Gavi vor contribui la producerea și distribuția a 300 de milioane din cele 2 miliarde de doze.

Comunicatul arată că AstraZeneca a încheiat un parteneriat și cu Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pentru 1 miliard de doze ce vor fi distribuite în țări slab și mediu dezvoltate.

Parteneriatul include “obligația de a livra 400 de milioane din aceste doze până la finalul anului 2020”.

300 de milioane de doze ale acestui potențial vaccin sunt deja alocate SUA, iar 100 vor rămâne în Marea Britanie, notează BBC. Dacă testele clinice vor arăta că vaccinul funcționează, primele doze vor fi disponibile în luna septembrie.

CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot a declarat: “Muncim neîncetat pentru a ne onora promisiunea de a asigura acces la vaccinul nostru pe întreg globul, fără a pretinde un profit.”.

Nu este cert dacă vaccinul AZD1222 va funcționa. Soriot spune că rezultatul final va fi aflat în august.

Aproximativ 10.000 de voluntari participă la etapele II și III ale testelor pe oameni desfășurate în Marea Britanie, se arată în comunicatul emis de AstraZeneca.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook