Coreea de Nord a lansat rachete balistice în apele dintre Japonia și Peninsula Coreeană. „Este absolut scandalos”

Coreea de Nord a lansat rachete balistice în apele dintre Japonia și Peninsula Coreeană. „Este absolut scandalos”

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele coastei sale estice, spun oficialii sud-coreeni. Coreea de Sud, împreună cu agențiile de securitate ale Statelor Unite, investighează în prezent detaliile lansării. Paza de coastă din Japonia spune că cele două rachete au fost lansate la cinci minute distanță, la 12:38 p.m. și 12:43 p.m. (ora locală) și că au aterizat în afara zonei economice nord-coreene, în apele dintre Japonia și Peninsula Coreeană, scrie CNN.

Cele două rachete nu au provocat pagube.

Premierul japonez Yoshihide Suga spune că incidentul este „absolut scandalos” și că „amenință pacea și siguranța Japoniei și a regiunii.”

„Guvernul japonz este determinat să intensifice vigilența și supravegherea pentru a fi pregătit pentru eventuale ciocniri”, spune Suga.

Acum două zile, Coreea de Nord anunța că a testat o rachetă nouă, după șase luni în care nu a mai testat arme. Phenianul a testat o rachetă de croazieră capabilă să lovească obiective aflate la aproximativ 1.500 de kilometri distanță.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) a interzis Coreei de Nord să testeze rachete balistice, iar statul a fost amplu sancționat pentru programele de dezvoltare a rachetelor și a armelor nucleare.

Testarea rachetelor de croazieră nu este în mod explicit interzisă de UNSC. Cele balistice, pe de altă parte, sunt considerate a fi mult mai periculoase, pentru că pot fi armate atât cu bombe convenționale cât și cu bombe nucleare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook