Condamnat la moarte prin Zoom. Țara în care pedeapsa capitală a fost dictată prin videoconferință

Condamnat la moarte prin Zoom. Țara în care pedeapsa capitală a fost dictată prin videoconferință

Un cetățean din Nigeria a fost condamnat la moarte prin celebra aplicație Zoom, stârnind revoltă în rândul organizațiile pentru drepturile omului, care au calificat sentința drept inumană.

Într-o ședință virtuală, tribunalul l-a găsit vinovat pe Olalekan Hameed pentru uciderea șefului mamei sale, iar sentința a fost condamnarea la moarte prin spânzurare.

Un judecător al tribunalului din Lagos a transmis sentința prin Zoom la închisoarea în care era deținut Hameed. Avocatul acestuia dar și procurorul de caz au fost prezenți și ei virtual. Hameed a respins acuzația.

Curtea de judecată s-a reunit prin Zoom, ca să respecte regulile de distanțare socială impuse de pandemia de coronavirus.

Șeful Amnesty International Nigeria, Osai Ojigho a criticat folosirea pedepsei cu moartea și s-a întrebat dacă această audiere nu putea fi amânată.

„Știm că multe tribunale caută modalități de a-și continua activitatea virtual, dar ne întrebăm câtă logică există privind aceste procese virtuale. Oare chiar nu se putea amâna sentința în acest caz? Putem spune că justiția a fost înfăptuită, a avut publicul acces la aceste ședințe? Ar trebui să ne gândim dacă aceste ședințe virtuale respectă principiile unei justiții corecte.”, a spus el.

Amnesty International solicită abolirea pedepsei cu moartea în Nigeria, țară în care, la acest moment, există aproximativ 3.000 de oameni care așteaptă execuția.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook