Compania aeriană Lufthansa vrea înființarea unui centru de vaccinare la Moscova, unde nemții bogați pot primi serul Sputnik V

Compania aeriană Lufthansa vrea înființarea unui centru de vaccinare la Moscova, unde nemții bogați pot primi serul Sputnik V

Germania se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor anti-Covid. Nemții bogați caută să nu mai stea la coadă și să aibă acces la vaccinul rusesc Sputnik V, pe care jurnalul medical britanic The Lancet l-a catalogat ca fiind sigur. Statul a reușit să achiziționeze un număr suficient de doze pentru a lansa vaccinarea în masă, respectând normele birocratice ale UE. Însă germanii care nu se află în grupul de risc ar putea fi nevoiți să aștepte până în 2022 pentru a primi vaccinul, din cauza penuriei.

Bogații nu vor să aștepte atât de mult. Lufthansa consideră că vor fi dispuși să cumpere bilete pentru Moscova, unde compania intenționează să înființeze un salon special, izolat de restul aeroportului, unde călătorii pot primi vaccinul fără a trece granița.

Lufthansa este în discuții cu Ministerul rus de Externe pentru a stabili condițiile înființării unui serviciu care leagă aeroporturile din Frankfurt și Moscova Domodedovo, al doilea aeroport ca mărime al orașului, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Dmitry Kamenshchik, proprietarul miliardar al Domodedovo, ar fi de acord cu ideea de a oferi un serviciu de turism medical pentru vaccinarea împotriva coronavirusului, dar planul are nevoie de aprobare de la Kremlin.

Germania acceptă Sputnik V

Germania este interesată de vaccinul Sputnik V, oferind sprijin și posibile facilități de producție, în speranța că poate accelera campania. Lansarea programului nu a reprezentat un succes, cu doar 4% din populație vaccinată – pe fondul scepticismului și precauției cu privire la eficacitatea vaccinului AstraZeneca.

„Germanii și elvețienii solicită vaccinul Sputnik, din cauza problemelor legate de AstraZeneca”, potrivit IntelliNews. „Au existat multe articole în presa germană care susțineau că Sputnik este sigur și eficient împotriva Covid-19, iar cititorii se plâng în secțiunile de comentarii că guvernul nu îl cumpără”.

Purtătorul de cuvânt al Lufthansa, Boris Orgursky, nu a comentat subiectul.

O zonă de tranzit a fost deja desemnată la Domodedovo pentru a face vaccinul. Costul pachetului de turism medical, care ar implica două zboruri dus-întors către Moscova, ar fi inițial de aproximativ 1.000 de euro, scrie IntelliNews. Există planuri de extindere a programului de zbor vaccinal – de pe aeroporturile din Zürich și Viena și de oriunde există cerere în lista Lufthansa, companie care a fost aproape complet doborata de pandemie.

Un vaccin primit cu brațele deschise

Merkel a declarat recent că „fiecare vaccin este binevenit în Uniunea Europeană” din moment ce a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Ea a spus că a vorbit deja cu președintele rus Vladimir Putin despre modul în care Germania ar putea sprijini eforturile de vaccinare ale Rusiei, oferind ajutorul Institutului Paul Ehrlich din Germania în procesul de autorizare.

Germania se află în mijlocul unui al treilea val de infectări cu coronavirus, iar Merkel solicită prudență în timp ce guvernații dezbat cum să iasă din izolare și să repornească economia. Rata de infectare rămâne constantă, iar ritmul vaccinărilor este lent.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook