Comitetul de urgență al OMS se reunește înainte de termen pentru a discuta utilizarea certificatului de vaccinare și variantele recent apărute

Comitetul de urgență al OMS se reunește înainte de termen pentru a discuta utilizarea certificatului de vaccinare și variantele recent apărute

Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întrunește astăzi, cu două săptămâni mai devreme decât termenul inițial, pentru a discuta despre variantele mult mai contagioase ale coronavirusului.

Comitetul se întrunește, în mod normal, o dată la trei luni, dar „de data aceasta directorul general a invitat membrii cu două săptămâni înainte de termen pentru a studia subiecte care necesită dezbateri urgente. Subiectele pricipale: variantele recent apărute, utilizarea certificatelor de vaccinare și a testelor pentru călătoriile internaționale”.

Recomandări

Comitetul de experți, prezidat de francezul Didier Houssin, se reunește joi, 14 ianuarie, iar recomandările OMS pentru țările membre vor fi publicate după întâlnire. Este același comitet care, la a doua sa ședință, din 30 ianuarie 2020, l-a sfătuit pe directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus să declare urgență de sănătate publică de nivel internațional, cel mai înalt nivel de alertă pentru epidemie.

Variantele britanice și sud-africane ale coronavirusului, deosebite de contagioase, se răspândesc acum în cel puțin 50 de țări. În contextul în care un nou val de contaminări lovesc mai multe teritorii, iar campaniile de izolare, stingere și vaccinare nu reușesc să-l diminueze.

O a treia mutație, originară din Amazonul brazilian și depistată în Japonia, este în prezent analizată și ar putea avea un impact asupra răspunsului imun, potrivit OMS, care în buletinul său săptămânal menționează „o variantă ingrijoratoare”.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook