Comitetul consultativ al FDA recomandă pilula anti-Covid de la Merck, deși ar putea provoca probleme de fertilitate și reproducere

Comitetul consultativ al FDA recomandă pilula anti-Covid de la Merck, deși ar putea provoca probleme de fertilitate și reproducere

Comitetul consultativ al FDA, printr-un vot de 13 la 10, susține pilula anti-Covid de la Merck. S-a demonstrat că antiviralul, cunoscut sub numele de molnupiravir, reduce în mod modest riscul de spitalizare și deces din cauza Covid. Pilula ar putea fi autorizată pentru utilizare în Statele Unite peste câteva zile.

În următoarele săptămâni, FDA. poate autoriza, de asemenea, o pastilă similară de la Pfizer, care pare a fi semnificativ mai eficientă decât cea de la Merck.

Comitetul consultativ FDA, un grup de experți în medicamente antimicrobiene, a recomandat ca tratamentul Merck să fie autorizat pentru pacienții Covid care prezintă un risc ridicat de a dezvolda forme grave.

Dar rezultatul strâns al votului reflectă îndoieli cu privire la eficacitatea pilulei și temeri că ea ar putea provoca probleme de fertilitate și reproducere.

„Eficacitatea produsului nu este copleșitor de bună”, spune dr. David Hardy, medic infecționist din Los Angeles, care a votat pentru recomandarea medicamentului.

Alți membri ai comitetului, care au votat împotriva autorizării, spun că sunt necesare mai multe cercetări legate de siguranța medicamentului. „Riscul unor efecte larg răspândite asupra potențialelor defecte congenitale, în special efecte întârziate asupra bărbaților, nu a fost studiat în mod adecvat”, spune dr. Sankar Swaminathan, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Utah.

Administrația Biden spera că apariția pastilelor antivirale de la Merck și Pfizer va ajuta la încheierea celei mai acute faze a pandemiei.

Studiile clinice Merck au înrolat în principal persoane care au fost infectate cu variantele Delta, Mu și Gamma ale coronavirusului. Oamenii de știință nu au efectuat încă experimente pentru a vedea cât de bine blochează pastilele varianta Omicron să se multiplice.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook