Ciclonul format în Marea Neagră lovește România. Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară

Ciclonul format în Marea Neagră lovește România. Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară

Ciclonul format în Marea Neagră va influența vremea din România până duminică. Vor fi ploi abundente în jumătatea estică a țării, în special în estul Munteniei, sudul Moldovei și zona montană din regiune. Cantitățile de apă vor depăși 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp.

„Termenul de ciclon este puțin cam dur și poate crea panică pentru că ne duce cu gândul la cicloni tropicali, la uragane. În zona țării noastre nu se pune problema de astfel de cicloni, ci de cicloni extratropicali care favorizează formarea unor fenomene normale. Ciclonul nu este decât un mod imaginar de a reprezenta pe hartă presiunea atmosferică. Fără acest ciclon, această formă de presiune atmosferică scăzută, nu putem avea ploi mai intense. Acesta nu lovește, nu intră și nu iese, doar ajută la formarea norilor de ploaie. De altfel, singurul risc în aceste zile influențate de ciclonul extratropical format în Marea Neagră este reprezentat de cantitățile mari de apă, care pot conduce la situații de ordin hidrologic, adică inundații. Până la începutul săptămânii viitoare nu așteptăm furtuni puternice, vijelii sau grindină care pot pune în pericol viața, dar așa cum spuneam, putem avea parte de inundații”, spune Robert Manta, corespondent Meteo Aleph News.

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru 12 județe din țară și Cod galben pentru zone din Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi cea mai mare parte a Transilvaniei.

Codul portocaliu vizează județele Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova şi zona de munte a judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Covasna, unde va ploua abundent și se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 l/mp şi izolat 60-80 l/mp.

Codul portocaliu este valabil până sâmbătă la ora 23:00.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook