Cercetătorii norvegieni consideră că vaccinul AstraZeneca este resposabil pentru evenimentele trombotice

Cercetătorii norvegieni consideră că vaccinul AstraZeneca este resposabil pentru evenimentele trombotice

În ultimele zile, o echipă de cercetători de la Oslo University Hospital a încercat să stabilească dacă există o legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea cheagurilor de sânge la trei pacienți norvegieni. În fruntea echipei, profesorul Pal Andre Holme, șeful serviciului de hematologie al spitalului. El a dezvăluit, joi, 18 martie, cu doar trei ore înainte ca Agenția Europeană a Medicamentului să pronunțe concluziile, că este convins că vaccinul este responsabil pentru efectele adverse.

„Am obținut rezultate care pot explica evoluția clinică a pacienților internați”, a declarat Pal Andre Holme. Rezultatele susțin ipoteza pe care am prezentat-o ​​inițial – pacienții au dezvoltat un răspuns imun puternic, iar organismul a produs anticorpi care au atacet trombocitele și, astfel, pot provoca un tromb [cheag de sânge]”.

Luni, autoritățile sanitare ale regatului au anunțat moartea unuia dintre cei trei pacienți, internat cu câteva zile mai devreme, după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Aste vorba despre un asistent medical, cu vârsta sub 50 de ani, cu o stare bună de sănătate. Medicii norvegieni investighează, de asemenea, un al doilea deces, la un al patrulea pacient, un asistent în vârstă de 30 de ani, care a murit din cauza unei hemoragii cerebrale vineri, la câteva zile după vaccinare.

„Cauzat de vaccin”

Pe 11 martie, Olso a decis să suspende utilizarea vaccinului laboratorului anglo-suedez, ca măsură de precauție, la doar câteva ore după Danemarca, unde o femeie de 60 de ani a suferit o embolie.

Agenția norvegiană pentru medicamente a subliniat că legătura cu vaccinul „nu a fost dovedită”. Dar a avertizat în legătură cu „o combinație foarte neobișnuită dintre un număr scăzut de trombocite, cheaguri de sânge în vasele de sânge și sângerări”. „Nu am mai văzut așa ceva în cazul altor vaccinuri”, a declarat Steinar Madsen, directorul medical al agenției.

Întrebat de nivelul de certitudine pe care-l are, a vorbit despre „indicii”, dar a precizat că „nu a văzut nicio altă posibilitate”, știind că „pacienții au fost vaccinați cu trei până la zece zile înainte să dezvolte complicații grave”. „Considerăm că acest lucru este cauzat de vaccin”, a spus Pal Andre Holme.

Agenția norvegiană pentru medicamente evită să comenteze rezultatele spitalului universitar din Oslo.

De asemenea, AstraZeneca a refuzat să ofere o reacție în urma concluziei experților norvegieni.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook