CEO-ul BioNTech anunță că anul viitor vom avea un nou vaccin anti-Covid, adaptat noilor variante ale SARS-Cov-2

CEO-ul BioNTech anunță că anul viitor vom avea un nou vaccin anti-Covid, adaptat noilor variante ale SARS-Cov-2

Ugur Sahin, CEO al BioNTech, a declarat pentru Financial Times că, în timp, vor apărea mutații care pot ocoli apărarea imună a organismului. „Anul acesta, un alt vaccin e complet inutil. Dar până la jumătatea anului viitor, ar putea apărea o altă situație ”, spune el.

Un parteneriat între compania de biotehnologie germană și compania farmaceutică americană Pfizer a adus pe piață primul vaccin Covid-19. Este, de asemenea, primul vaccin bazat pe tehnologia ARNm care a fost aprobat de o agenție de reglementare, făcându-l cel mai bine vândut medicament din lume în acest an.

Într-un interviu acordat Financial Times, Sahin spune că mutațiile Covid-19 care sunt în circulație în prezent, în special tulpina Delta, sunt mai contagioase, dar nu atât de diferite încât să compromită eficacitatea vaccinurilor actuale.

Dozele de rapel par să poată combate variantele majore, afirmă Sahin. Însă, virusul va dezvolta în cele din urmă mutații care pot scăpa de răspunsul imun oferit de vaccin, atenționează el, necesitând o versiune „reglată” a vaccinului, pentru a viza noi tulpini.

Evoluția virusului este abia la început

„Virusul se adaptează în continuare”, subliniază el. „Nu există niciun motiv să credem că virusurile de generație următoare sunt mai ușor de tratat de sistemul imunitar decât generațiile existente. Este o evoluție continuă și această evoluție abia începe.”

Până anul viitor, Sahin a prezis că vor exista două tendințe majore în programul de vaccinare. Există doze de rapel, pentru cei care au fost deja vaccinați și există o promovare continuă pentru vaccinarea celor care au avut acces până acum.

Pfizer, BioNTech și alți producători de vaccinuri anti-Covid sunt sub presiunea țărilor în curs de dezvoltare și a organizațiilor de ajutor pentru a ceda brevetele și a permite astfel producția pe scară largă a vaccinurilor.

Grupurile farmaceutice au încercat să răspundă preocupărilor, oferindu-se să extindă accesul la vaccin și să investească în producție în regiuni precum Africa, unde Pfizer și BioNTech au anunțat luna trecută planuri de a dezvolta o instalație de producție, umplere și finisare în Cape Town.

Sahin a refuzat să ofere o prognoză a viitoarelor prețuri pentru vaccinul BioNTech/Pfizer, dar a spus că se așteaptă ca acesta să fie încă necesar în următorii ani.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook