Ce știm despre vaccinul Johnson & Johnson, singurul ser anti-Covid care se administrează într-o singură doză

Ce știm despre vaccinul Johnson & Johnson, singurul ser anti-Covid care se administrează într-o singură doză

După Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, un al patrulea vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi autorizat în curând în Uniunea Europeană. Gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson a depus o cerere de autorizare în această direcție, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), specificând că o decizie e așteptată în luna martie.

Agenția, care se află sub presiunea statelor europene care se confruntă cu întârzieri în livrarea vaccinurilor, a declarat că a primit „o cerere de autorizare de introducere pe piață pentru un vaccin Covid-19 proiectat de Janssen-Cilag International NV”, filiala europeană a Johnson & Johnson.

Experții europeni „ar putea emite un aviz la mijlocul lunii martie 2021, cu condiția ca datele companiei cu privire la eficacitatea, siguranța și calitatea vaccinului să fie suficient de cuprinzătoare și convingătoare”. Vaccinul Johnson & Johnson a fost supus unei evaluări continue de către EMA, după 1 decembrie.

O singură injecție

Vaccinul are o particularitate, în comparație cu celelalte trei existente deja pe piața europeană, se administrează într-o singură doză. Spre deosebire de AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna, vaccinul Johnson & Johnson nu necesită o a doua injecție, ceea ce ar permite accelerarea campaniei de vaccinare.

Eficacitate de 85% împotriva formelor severe

Eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson este de 66% în general, potrivit unui anunț al producătorului. Dar specialiștii insistă că cifra crește la 85% în ceea ce privește prevenirea formelor severe ale bolii.

Protecția nu este la fel de puternică împotriva variantei sud-africane a SARS-Cov-2, care în prezent se răspândește rapid. Conform cifrelor prezentate la sfârșitul lunii ianuarie, eficiența împotriva formelor moderate și severe ale variantei este de 57%. Suficient pentru Africa de Sud încât să-i acorde prioritate, în detrimentul vaccinului AstraZeneca. „Eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson împotriva variantei 501Y.V2 a fost dovedită”, a declarat ministrul sănătății sud-african Zweli Mkhize.

Depozitare facilă

Pe de altă parte, vaccinul nu are nevoie de condiții speciale de depozitare. Temperatura ideală este între 2 și 8 grade, adică poate fi păstrat și transportat ușor.

Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook