CDC respinge afirmația propriului director, care a susținut că persoanele vaccinate nu pot transmite coronavirusul

CDC respinge afirmația propriului director, care a susținut că persoanele vaccinate nu pot transmite coronavirusul
Rochelle Walensky, director CDC. Foto: CDC

Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, a făcut afirmații surprinzătoare în această săptămână. În primul rând, ea a declarat luni că este „speriată” și are „un sentiment recurent de fatalitate iminentă” atunci când privește orizontul coronavirusului. Ea i-a îndemnat pe cei prezenți să „tragă un semnal de alarmă” cu privire la o creștere privind cazurile Covid-19 din SUA și să facă vaccinul.

În aceeași zi, Walensky a intrat în emisiunea MSNBC „The Rachel Maddow Show” și a spus că există date care arată că cei care primesc vaccinul nu pot fi purtători ai virusului și nu îl pot transmite.

„Datele noastre sugerează că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc. Și nu doar studiile clinice arată acest lucru, ci și datele din lumea reală”, a spus ea.

Acum, CDC spune că s-a grăbit și recunoaște că nu știe dacă persoanele vaccinate pot fi contaminate sau pot răspândi virusul.

New York Times a raportat joi că agenția încearcă să retragă declarația lui Walensky conform căreia persoanele vaccinate nu poartă și nu transmit virusul.

Contestații din partea cercetătorilor

CDC a primit o serie de contestații serioase din partea oamenilor de știință, care spun că datele reale nu sunt suficient de clare pentru a justifica o astfel de afirmație.

Datele sugerează că „este mult mai greu pentru persoanele vaccinate să se infecteze, dar să nu credeți pentru că pot lua virusul”, a declarat pentru Paul Duprex, directorul Centrului pentru Cercetarea Vaccinului de la Universitatea din Pittsburgh.

CDC a încercat să reformuleze comentariile lui Walensky.

„Dr. Walensky a vorbit în termeni generali”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției pentru. „Este posibil ca unele persoane vaccinate cu ambele doze să se poată infecta. Dovezile nu sunt clare și suntem în curs de evaluare”.

John Moore, virusolog la Weill Cornell Medicine din New York, a declarat pentru Times că, în timpul unei pandemii în care publicul caută claritate, experții trebuie să-și măsoare cuvintele.

„Dacă dr. Walensky ar fi spus că majoritatea persoanelor vaccinate nu sunt purtătoare, nu am avea această discuție”, a spus Moore.

„Ceea ce știm este că vaccinurile sunt eficiente împotriva infectării – există din ce în ce mai multe date despre asta – dar nimic nu este de 100%”, a adăugat Moore. „Este un mesaj important de sănătate publică care trebuie corectat.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook