Cazurile de paralizie facială provocate de vaccin sunt extrem de rare, afecțiunea este temporară și nu gravă

Cazurile de paralizie facială provocate de vaccin sunt extrem de rare, afecțiunea este temporară și nu gravă

Agenția Europeană a Medicamentului va analiza săptămâna viitoare vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, care ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană. Însă multe mesaje care circulă pe rețelele de socializare alertează cu privire la efectele secundare care au fost observate în timpul studiul clinic.

Există unul care primește o atenție specială: paralizia lui Bell, care afectează jumătate din față. De câteva zile, fotografiile destul de șocante ale persoanelor cu fețe parțial deformate s-au înmulțit pe Facebook. Au fost distribuite inclusiv de europarlamentarul francez al Frontului National, Gilbert Collard, care denunță o „ruletă rusească a vaccinurilor”.

Si l'un des promoteurs du #vaccin faisait partie des 4 paralysés faciaux, il changerait peut-être d'avis. Dans ces…

Posted by Gilbert Collard on Thursday, December 10, 2020

Patru cazuri în cadrul studiilor clinice

Au existat mai multe cazuri raportate în cadrul studiilor clinice: patru pentru vaccinul Pfizer și trei pentru Moderna. Ceea ce nu spun însă postările de pe rețelele de socializare este că aceste efecte secundare nu au produs îngrijorare cercetătorilor de la Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA), care a dat undă verde vaccinului Pfizer. Primele doze au fost deja administrate americanilor.

Există mai multe motive pentru care FDA nu este neliniștită. În primul rând, 4 cazuri din 22.000 de persoane care au participat la studii clinice, reprezintă o medie de 18 cazuri la 100.000 de persoane, ceea ce este foarte aproape de incidența acestei boli în populația generală. Potrivit Agenției Americane pentru Medicamente, legătura dintre paralizia lui Bell și vaccin nu a fost stabilită, deoarece există prea puține cazuri, dar FDA a recomandat totuși o atenție sporită, pentru siguranță.

Un alt motiv pentru care nu trebuie să-ți faci griji: paralizia lui Bell este de obicei temporară și nu gravă, la fel ca majoritatea efectelor secundare experimentate de volunarii înscriși în studiile clinice. 80% dintre cei vaccinați au avut dureri la nivelul brațului, în zona injectării, sau au simțit oboseală ori dureri de cap.

Sursa: France Info

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook