Cât costă fiecare vaccin anti-Covid. Un politician belgian a divulgat informațiile confidențiale

Cât costă fiecare vaccin anti-Covid. Un politician belgian a divulgat informațiile confidențiale

Secretarul de stat belgian Eva De Bleeker a postat pe contul de Twitter un tabel care arată prețurile unitare pentru cele șase vaccinuri anti-Covid-19, în UE.

Un ministru belgian a postat pe Twitter prețurile vaccinurilor anti-Covid, până acum confidențiale, stârnind reacții din partea Comisiei Europeane, care a reamintit importanța respectării „obligației” de discreție.

„Tot ce se referă la informații precum prețul vaccinurilor este confidențial, este o obligație foarte importantă”, a declarat Stefan De Keersmaecker, un purtător de cuvânt al executivului european, în cadrul ședinței de presă de la Bruxelles.

„Este o cerință contractuală” în contextul comenzilor plasate deja la grupurile farmaceutice, a asigurat purtătorul de cuvânt, Eric Mamer.

Joi, secretarul de stat belgian pentru buget, Eva De Bleeker, a publicat pe contul său de Twitter un tabel cu detalii despre sumele promise de guvernul său producătorilor, pentru fiecare dintre cele șase vaccinuri comandate, cu prețul unitar practicat în UE.

Ea a șters rapid tweet-ul, dar au fost făcute capturi de ecran.

Publicul a aflat astfel că prețul unitar variază de la 1,78 euro pentru vaccinul grupului suedezo-britanic AstraZeneca, la 18 dolari americani (sau 14,70 euro) pentru cel al companiei americane Moderna.

„Am vrut să fiu transparentă, poate puțin prea transparentă”, a declarat apoi Eva De Bleeker, recunoscând gafa în fața deputaților belgieni. Dar acest lucru „nu pune în niciun fel în pericol” livrările vaccinurilor către Belgia.

Comunicarea acestui tabel care ar fi trebuit să rămână confidențial a avut loc în timpul unei intense dezbateri bugetare, în timp ce Eva De Bleeker a fost criticată de deputații opoziției pentru lipsa resurselor puse la dispoziție de statul belgian pentru achiziționarea de vaccinuri.

„Iată faptele: 33,5 milioane de vaccinuri vor fi achiziționate anul acesta cu 279 de milioane de euro. O altă sumă de 500 de milioane va fi asigurată, de data aceasta din bugetul 2021, pentru achiziții viitoare”, a scris De Bleeker.

Clauza de confidențialitate privind prețul vaccinurilor

Divulgarea prețurilor plătite în Europa creează Comisiei Europene dificultăți în relația cu companiile farmaceutice.

Confidențialitatea „este în interesul companiei (deja sub contract), dar și în interesul negocierilor în curs cu alte companii, cu alți dezvoltatori de vaccinuri”, spune Stefan De Keersmaecker.

Grupul Pfizer a reamintit că prețurile erau „acoperite de o clauză de confidențialitate prevăzută în contractul cu Comisia”.

Iată prețurile unitare, așa cum au apărut în tabel:

1.AstraZeneca: 1,78 euro

2.Johnson & Johnson: 8,50 USD

3.Sanofi/GlaxoSmithKline: 7,56 euro

4.Pfizer/BioNTech: 12,00 euro

5.Curevac: 10,00 euro

6.Moderna: 18,00 USD.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook