Când vom avea vaccin împotriva COVID-19

Când vom avea vaccin împotriva COVID-19

Testarea pe oameni va începe în aprilie. Chiar și în cazul în care rezultatele vor fi bune, există multe condiții de îndeplinit pentru a realiza o imunizare la nivel global.

Majoritatea statelor au adoptat măsuri dure de prevenție, însă au reușit astfel doar să încetinească extinderea virusului. Singura soluție viabilă de a opri pandemia este un vaccin special conceput pentru COVID-19.

Aproximativ 35 de companii și medii academice lucrează în această direcție, iar câteva dintre acestea au început deja testele pe animale.

Cercetările sunt într-o fază destul de avansată, iar asta se datorează cercetătorilor chinezi, care au reușit să identifice încă din ianuarie materialul genetic al virusului. În plus, Sars-CoV-2, coronavirusul care produce boala COVID-19, are o structură asemănătoare cu alte coronavirusuri care au fost anterior documentate (cazurile Sars, Mers).

În ciuda faptului că totul se desfășoară cu rapiditate privind patentarea unui vaccin, nu ne putem aștepta să dispunem de unul într-un timp foarte scurt, din mai multe motive.

În primul rând, testele clinice pe oameni se derulează în trei etape, iar mai apoi se analizează rezultatele, ceea ce presupune timp. Apoi, tratamentul trebuie aprobat de asociațiile de sănătate, întrucât nu există vreun produs similar aprobat până acum.

În cazul în care se va aproba un vaccin, el trebuie produs în cantități uriașe, iar companiile implicate în proces nu au capacitatea necesară. Se pune astfel problema unei prioritizări, din cauza cantității limitate. De altfel, în această ecuație, va conta și puterea de cumpărare a fiecărei țări afectate.

Specialiștii sunt de părere că nu se poate obține un vaccin într-un termen mai scurt de 18 luni, cu mențiunea că aceasta ar fi o predicție optimistă. Este probabil ca pandemia să-și atingă apogeul și să descrescă până când un tratement va fi disponibil pe piață.

Însă un vaccin ar putea să fie benefic, mai ales în cazul în care virusul ar deveni endemic și ar mai avea episoade sezoniere, precum gripa.

Cea mai bună soluție care ne rămâne, cel puțin pentru moment, este să respectăm măsurile de prevenție!

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook