Călătorie cu autocarul| O treime din cei 68 de pasageri au fost infectați de un asimptomatic. Nu purtau măști

Călătorie cu autocarul| O treime din cei 68 de pasageri au fost infectați de un asimptomatic. Nu purtau măști

Apar noi indicii care confirmă teoria conform căreia coronavirusul SARS-CoV-2 este transmisibil prin aer. În ianuarie, chiar la începutul a ceea ce avea să devină pandemia Covid-19, un pasager infectat și asimptomatic a infectat o treime din pasagerii unui autocar slab ventilat, în timpul unei călătorii ce a durat mai puțin de o oră.

Transmiterea virusului pe calea aerului a fost inițial neglijată de autoritățile sanitare din lume.

Într-un articol publicat marți (1 septembrie) de revista medicală americană JAMA Internal Medicine, experții de la Centrele chineze pentru prevenirea și controlul bolilor descriu intervievarea și testarea pasagerilor care au călătorit în două autobuze la un eveniment budist din orașul Ningbo (Provincia Zhejiang), pe 19 ianuarie. Nimeni nu purta mască, drumul a durat aproximativ 50 de minute, iar la întoarcere s-au folosit aceleași două autocare.

Pasageri infectați, deși au stat departe de cazul inițial

Un cetățean în vârstă de șaizeci de ani, fără simptome, este considerat cazul inițial, având în prealabil contact cu oameni din Wuhan, de unde a început epidemia. Era așezat la mijlocul autocarului numărul 2, între alți doi pasageri.

Alți 23 de pasageri din acest autobuz au fost infectați, dintr-un total de 68.

Remarcabil este că aria de infectare a fost destul de mare, nu s-a limitat la zona în care era așezat cel bolnav. Au fost persoane infectate în partea din față și din spate a autobuzului: dacă virusul ar fi fost transmis doar de particule mari, cercul ar fi fost mai mic, deoarece acestea nu călătoresc mai departe de unu-doi metri. În plus, pacientul 0 nu avea simptome în momentul călătoriei, deci nu tușea.

Sistemul de aer condiționat al autocarului a recirculat aerul din interiorul cabinei și nu l-a reînnoit, ceea ce a contribuit, fără îndoială, la răspândirea virusului în autocar, concluzionează autorii. „Această investigație sugerează că în mediile închise în care aerul este recirculat, SARS-CoV-2 este un agent patogen extrem de transmisibil”, scriu ei.

Studiul, foarte bine documentat, include un plan al autobuzului cu poziția fiecărei persoane infectate și se adaugă altor studii care merg în aceeași direcție, în special în cazul contaminărilor multiple într-un restaurant din Canton (provincia Guangdong) , provocate probabil de un sistem de ventilație care nu reînnoiește aerul.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook