Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent la cea de a 10-a ediție

Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent la cea de a 10-a ediție

Vremea perfectă pentru un festival de teatru în regim de Streaming online – direct la tine pe canapea.
Azi începe cea de a 10-a editie a festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate teatrului independent din România.

În perioada 9-18 octombrie ai teatru online pe www.eventbook.ro, unde vor fi difuzate integral înregistrările tuturor spectacolelor.
De la ediție la ediție, festivalul a câștigat tot mai multă forță și recunoaștere, devenind o componentă importantă a vieții artistice contemporane. Anul acesta cuvintele cheie sunt ”experimental”, ”inovator”, “neconvențional”.

Timp de 10 zile ediția aniversară Bucharest Fringe va aduce în casele spectatorilor 26 de spectacole de teatru independent naționale și internaționale și 15 sesiuni Artists Talk pe Zoom în care publicul va avea ocazia să dialogheze în direct cu o parte din artiști.

În cadrul programului festivalului se regăsesc secțiunile tradiționale Competiție și Premiere. În plus, organizatorii au pregătit pentru această ediție aniversară și secțiuni noi precum Best of the Best, Spectacole Fără Acasă, Spectacole invitate din străinătate și Spectacole pentru copii.

Competiție

Pentru concurs, s-au înregistrat în preselecție 30 de spectacole din toată țara.
Au fost selectate 9 spectacole care vor participa în cadrul acestei secțiuni din Festival:

-“Algoritm” – Asociația VAR, București
-“Blocul în versuri” – produs independent de actorii din spectacol, București
-“Dincolo de salcâmi”- Teatrul Arte dell Anima, București
-“Dispariții” – Studio Yorick,Târgu Mureș
-“Îmi place Sushi” – Reactor de creație și experiment, Cluj – Napoca
-“Lucrător universal”- Asociația O2G, București
-“Scuze, Noi!”- produs independent de actorii din spectacol, București
-“Totul e bine când se termină”- Reactor de creație și experiment, Cluj – Napoca
-“Uitasem”- Edith Alibec, București

Un juriu alcătuit din actorii Nicoleta Lefter și Ionuț Grama și regizorul de teatru și profesorul Theodor Cristian Popescu, va acorda trei premii ce urmăresc liniile directoare ale Festivalului: Debut, Originalitate, Cel mai bun spectacol.

Premiere

În cadrul ediției de anul acesta vor avea loc și 3 premiere.

-“What is love / Baby don’t hurt me” de Alina Tofan, un performance de teatru participativ pe tema iubirii – vineri, 9 octombrie, ora 19:30

-“404 LOVE” de Ana Turos și Teodor Ghiță, un spectacol despre tabuuri și lipsa comunicării – miercuri, 14 octombrie, ora 19:00

-“Dincolo de oglindă”, o producție a Teatrului Apropo, creație colectivă de teatru-dans inspirată de eseurile din volumul ”Oglinzile” de Petru Creția, în regia lui Radu Popescu – sâmbătă, 17 octombrie, ora 19:30

Best of the Best

Una din noutățile ediției aniversare de anul acesta este categoria Best of the Best care va reuni unele dintre cele mai bune spectacole din teatrul independent din ultimii 30 de ani.
Vei putea vedea în cadrul acestei secțiuni spectacolele:

-”Amalia respiră adânc”, Unteatru

-“Dureri fantomă”, Teatrul de Artă București

-”Flori, filme, fete sau băieți”, Teatrul Apropo“The sunshine play”, Teatrul Luni de la Green Hours

Deși lista spectacolelor potrivite pentru această categorie este mult mai amplă, au fost selectate acele spectacole pentru care au fost disponibile filmări care să poată fi difuzate online în formatul de festival.

Spectacole Fără Acasă

O altă surpriză a acestei ediții aniversare o reprezintă secțiunea Spectacole Fără Acasă. Dorim să vă readucem în atenție spectacole de succes care din lipsa spațiului/locației nu s-au mai putut juca, așa cum sunt spectacololele:

-”Iluzii”, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”

-”Orfani”, Pro Drama

-”Reflection”, Lightwave Theatre Company

-“România 2050”, Teatrul Apropo

Spectacole pentru copii

Ediția aniversară vine cu surprize și pentru cei mici. Te poți bucura împreună cu ei de spectacolele de matineu “Iepurele alb” (Teatrul de Artă București) și “Micul prinț”( co-producție Lightwave Theatre Company și unteatru).

Spectacole străine invitate în Festival

Spectacolul “Noces de Joie”/”Nunta Bucuriei” invitat din Elveția, cea mai recentă premieră a Companiei independente Interface, fiind ultima parte din seria Pentalogiei Veacurile Vieții. Spectacolul îmbină într-un mod inedit opera, teatrul și dansul. (Spectacolul este în limba franceză și va avea subtitrare în limba engleză.)

Performance-ul Live ”In the House”. Caracterul live al seriei în 3 părți este accentuat de dialogul dintre planul vizual și cel audio, partea vizuală constând într-o transmisie directă din campusul Centrului de Cercetare Computerizată în Muzică și Acustică (CCRMA) al Universității Stanford localizat în Palo Alto, California, iar partea audio constând într-un recital live susținut de o violonistă, un actor și un poet/ o poetă în studiourile Radio România.

Fiecare performance IN THE HOUSE fructifică avantajul comunicării în real time audio/video la distanțe mari (Palo Alto – București) și o plasează în contextul unui dialog poetic între disciplinele artistice.

Deși situația pandemică a dat peste cap lumea tuturor, noi am ales să ne reinventăm și să găsim o oportunitate în orice neajuns. Știm că spectacolele înregistrate și difuzate online nu vor putea înlocui niciodată emoția dintr-o sală de teatru, însă nu putem să nu sesizăm oportunitatea ca teatrul independent și arta create de tinerii artiști să ajungă dincolo de sala de spectacol la inimile cât mai multor spectatori. Va fi o ediție aniversară specială care să ne readucă împreună pe toți cei iubitori de frumos, în condiții depline de siguranță. Pentru că înțelegem importanța interacțiunii dintre public și artiști vom face acest lucru posibil în cazul unora dintre spectacolele online, prin intermediul sesiunilor live pe care le vom susține pe platforma Zoom, imediat dupa terminarea spectacolelor” a declarat Radu Popescu – Directorul Festivalului Bucharest Fringe.

Programul complet, dar și bilete pentru Festival găsiți exclusiv pe EventBook și pe site-ul Festivalului.
Prețul unui bilet pentru spectacolele online este 30 lei/spectacol.
Ofertă:
Abonament/zi (L-V; pentru spectacolele din ziua respectivă; sesiunile live aferente):  50 lei/abonament
Abonament/zi (S-D; pentru spectacolele din ziua respectivă; sesiunile live aferente): 75 lei/abonament
Abonament full, pentru tot festivalul (26 spectacole online și 15 sesiuni de dezbatere live): 350 lei/abonament
Spectacolele străine invitate în festival vor fi oferite publicului GRATUIT prin rezervarea unui bilet cu valoare zero pe platforma Eventbook.

Despre festival:
Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a născut în 2010 din nevoia unor artiști tineri de a se face auziți într-o perioadă în care mișcarea independentă era ignorată și redusă la câteva spații devenite între timp legendare. De atunci s-a desfășurat neîntrerupt, în fiecare an.

Bucharest Fringe și-a creat un profil clar și îndrăzneț axat pe publicul tânăr promovând calitatea, originalitatea, spiritul liber și debutul artistic. În cele 9 ediții am adus în fața publicului bucureștean de peste 17.500 spectatori, 1.326 de artiști din țară și străinătate. Am parcurs împreună cu publicul și artiștii independenți din România 82 zile de festival. Ne-am bucurat împreună de 181 de spectacole de teatru și 250 de evenimente în 32 de teatre independente și spații neconvenționale. Am acordat 50 de premii în cadrul categoriei “Competiție” și am petrecut alături de public și artiști peste 320 de ore de teatru.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook