Black Lives Matter: Zvonurile că Beethoven era de culoare aprind internetul

Black Lives Matter: Zvonurile că Beethoven era de culoare aprind internetul

Beethoven a avut strămoși de culoare, asta cred mulți internauți. Un articol din 2015 a reapărut pe rețelele de socializare, devenind viral prin hashtag-ul #BeethovenWasBlack. În contextul mișcării anti-rasiste #BlackLivesMatter, unii cer să fie promovați mai mult compozitorii de muzică clasică de culoare.

Zvonul datează de fapt din anii 1930, când un jurnalist afro-american a publicat un articol în care vorbea despre această posibilitate. O teorie prezentată apoi în 2015 în articolul unui student american, apărut într-un ziar din Minnesota, devenită virala pe internet și reluată 5 ani mai târziu…

Ludwig van Beethoven avea origini olandeze

Originile familiei lui Beethoven sunt olandeze, țară care a fost sub ocupație spaniolă până în secolul al XVII-lea. Unii au vorbit despre posibilitatea ca mama lui Ludwig van Beethoven, Maria Magdalena Keverich, să aibă rădăcini africane, fiind născută într-o zonă controlată de mauri. Alții se bazează pe mărturii care îl descriu pe Beethoven ca având un ten închis la culoare și un nas larg, oarecum plat.

El a fost poreclit „spaniolul” la școala din Bonn, orașul natal, iar mai târziu, când avea în jur de 20 de ani, ar fi fost numit „maurul” de către prințul maghiar Anton Esterhazy. Alții susțin că era obligat să-și pudreze fața și astfel să apară alb în fața mulțimii.

Ideea că Beethoven ar putea avea sânge de „maur” i-a încântat pe internauți și aceștia au avut numeroase reacții pe rețelele de socializare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook