Belgia| Scrisoare deschisă către autorități: „Vaccinați cu prioritate tinerii. Nu mai pot suporta restricțiile”

Belgia| Scrisoare deschisă către autorități: „Vaccinați cu prioritate tinerii. Nu mai pot suporta restricțiile”

Aproximativ 40 de celebrități din Belgia au publicat o scrisoare deschisă în care atrag atenția asupra semnalelor de alarmă lansate de tinerii cu vârste curpinse între 18 și 24 de ani, care sunt din ce în ce mai puțin capabili să suporte restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei. Semnatarii consideră că tinerii constituie un grup esențial în societatea noastră. Biostatisticianul Geert Molenberghs laudă dorința de a face bine, dar amintește un element: există încă necunoscute despre vaccin.

Multe celebrități din Belgia consideră că tinerii sunt trecuți cu vederea în această criză a sănătății și sugerează să fie catalogați ca „grup esențial” privind prioritatea la vaccinare. Unii vor chiar să le cedeze locul lor pentru a primi vaccinul, când va veni momentul.

„Nu numai că este în joc bunăstarea mentală, dar apar și alte probleme: tineri care încetează să mai studieze pentru că nu-și mai permit, deoarece nu mai au șansa unui job part-time. Sau tineri care fac primii pași pe piața muncii și care nu primesc un contract permanent sau care sunt șomeri de câteva luni”, se arată în scrisoare. „Nu mai putem ignora aceste semnale. Tineri, vă auzim strigătul de ajutor. Este timpul să punem aceste cuvinte în practică”.

„La fel cum tu renunți la locul tău în autobuz, suntem gata să-ți cedam vaccinul”

„De aceea, în această scrisoare deschisă, noi (părinți și alți adulți afectați) vrem să ne dăm deoparte. Pentru că deja ne-am putut bucura foarte mult de viață: excursii, restaurante, concerte, baruri… Este diferit pentru tineri. Ei nu vor recupera niciodată timpul pierdut. În timp ce ne gândim la relaxări, de ce să nu ne gândim mai întâi la tinerii noștri, inclusiv la cei de 18 ani și peste, și la cum ar putea avea un pic mai multă libertate? De exemplu, să se poată întâlni mai des, să revină la cursuri, să meargă la evenimente sau pur și simplu să facă mai mult sport, fără teama unei amenzi”.

„Apoi apare problema vaccinării. Ni se pare logic ca persoanele în vârstă, cele mai vulnerabile și cele care lucrează în domenii esențiale să fie vaccinate mai întâi. Dar de ce să nu acordăm prioritate tinerilor între 18 și 24 de ani în următoarea etapă? Vă înțelegem, tinerilor. Și la fel cum voi renunțați la locul în autobuz pentru persoanele mai în vârstă, suntem acum gata să renunțăm la vaccin pentru voi”.

Totusi, nicio persoană politică și nici un expert în criza coronavirusului nu se numără printre semnatari. „Nu am vrut să facem o declarație politică”, se apără semnatarii.

„Vaccinul previne spitalizarea, decesul. Dar transmiterea virusului? ”

Geert Molenberghs, biostatistician al universităților din Hasselt și Louvain, explică pentru HLN Live: „Acest apel pleca în mod natural dintr-o intenție foarte bună”, recunoaște expertul. „Dar trebuie să ținem cont de ceva. Nu este încă foarte clar în ce măsură vaccinarea rupe lanțul de transmitere. Cu alte cuvinte: există încă prea multe necunoscute cu privire la capacitatea vaccinurilor de a împiedica o persoană să transmită în continuare coronavirusul”.

„Vaccinul previne formele severe de Covid-19”, adaugă Geert Molenberghs. „Previne spitalizarea și chiar moartea. Dar avem nevoie de mai multe date legate de transmiterea după vaccinare”.

„Trebuie să știm dacă îl neutralizează suficient”, explică el. Doar după analizarea acestor informații se poate lua în considerare o strategie care poate acorda prioritate tinerilor.

„Suntem conștienți de faptul că este o perioadă foarte dificilă pentru tinerii cu vârsta peste 18 ani”, spune Benjamin Dalle, ministrul flamand al Tineretului, pe marginea prezentării unei campanii de informare.

„De îndată ce este posibilă relaxarea, ne vom gândi la tineri în primă instanță. Fără să ținem cont dacă acești tineri sunt sau nu vaccinați în acel moment”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook