Cristi Puiu: „Am refuzat să particip la Festivalul de Film de la Veneția pentru a nu-l transforma într-o discuție despre mască”

Cristi Puiu: „Am refuzat să particip la Festivalul de Film de la Veneția pentru a nu-l transforma într-o discuție despre mască”

Editare ulterioară

Regizorul Cristi Puiu a oferit o reacție pentru cristoiublog.ro, referitor la decizia de a nu participa în juriul Festivalului de Film de la Veneția. El precizează că decizia i-a aparținut în totalitate și a recurs la acest gest pentru a nu transforma festivalul „într-o discuție nesfârșită despre mască”.

„Decizia am luat-o mai demult, imediat după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat după Cluj. Nu am vrut să merg cu scandalul după mine. Presa speculează orice și atunci tot festivalul s-ar fi transformat într-o discuție nesfârșită despre mască. În 15 august, în publicația indiewire.com a apărut un articol despre mine. L-am sunat pe Barbera și i-am spus despre articol. L-a citit și s-a arătat intrigat, a spus că așa ceva este inadmisibil. M-a asigurat că dacă mă simt confortabil să merg, el nu are nimic împotrivă. Iar eu am decis că este mai bine să nu merg. Mai ales că discuția a fost deturnată, am mai spus asta”

Actorul american Matt Dillon îl înlocuiește pe regizorul român Cristi Puiu, după ce acesta a anunțat că nu mai poate participa în juriu din cauza „unor dificultăți neprevăzute”.

Matt Dillon se alătură juriului internațional al celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va începe pe 2 septembrie cu proiecţia filmului „Lacci”, regizat de Daniele Luchetti. Festivalul se va încheia pe 12 septembrie cu ceremonia de premiere, unde Dillon îl va înlocui pe Cristi Puiu. Organizatorii i-au mulțumit regizorului român, adăugând că apreciază „sensibilitatea demonstrată în încercarea de a onora angajamentul, chiar și atunci când au apărut dificultăți neprevăzute”, dar fără a menționa cu exactitate motivul deciziei.

Cristi Puiu a declarat recent că a purta mască în timp ce urmărești un film este „inuman”. Regizorul român și-a exprimat opinia înainte de proiecția celui mai nou lung-metraj al său, Malmkrog, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Din juriul acestei ediții vor face parte:

-Cate Blanchett – președintele juriului (Australia)

-Matt Dillon – actor (SUA)

-Veronika Franz – regizor și scenarist (Austria)

-Joanna Hogg – regizor și scenarist (Marea Britanie)

-Nicola Lagioia – scriitor (Italia)

-Christian Petzold – regizor și scenarist (Germania)

-Ludivine Sagnier – actriță (Franța)

Cine este Matt Dillon?

Cariera cinematografică a lui Matt Dillon se întinde pe trei decenii, actorul demonstrându-și talentul printr-o gamă largă – de la roluri dramatice la comedii.

Este cunoscut pentru rolul unui polițist rasist pe care l-a interpretat în filmul Crash (2005), obținând o nominalizare la Premiile Oscar, dar și pentru rolurile din producțiile recente Proxima și Capone.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook