Aleksei Navalnîi: „Știu cine a încercat să mă ucidă. Nu îndrăznea s-o facă fără un ordin de la Putin”

Aleksei Navalnîi: „Știu cine a încercat să mă ucidă. Nu îndrăznea s-o facă fără un ordin de la Putin”

Aleksei Navalnîi susține că, în urma investigațiilor pe care le-a derulat, a aflat cine sunt cei care au încercat să îl ucidă prin otrăvire în luna august.

„Știu cine a vrut să mă ucidă. Știu unde locuiesc. Știu unde lucrează. Le cunosc numele reale. Le cunosc numele false. Am fotografiile lor”, afirmă liderul opoziției din Rusia pe canalul său de YouTube.

Numele presupusilor criminali sunt pomenite într-un raport realizat de Bellingcat, CNN, Der Spiegel și canalul rus de investigații The Insider. Documentul îi identifică drept agenți ai Serviciului de Securitate Rus (FSB, fostul KGB), care l-au avut sub monitorizare pe Navalnîi timp de câțiva ani, înainte de a-l otrăvi.

Există dovezi care arată că acești bărbați au făcut aceleași călătorii pe care le-a făcut și Navalnîi în ultimii ani, călcându-i mereu pe urme.

Fostul agent FSB/KGB Gennady Gudkov afirmă că, de fapt, filajul a durat mult mai mult. „Monitorizarea lui Navalnîi a început mult mai devreme, acum 13-15 ani. Ne-am întâlnit în diverse conjuncturi, iar asistenții mei au observat că era filat. Nu a fost niciodată un secret”.

Navalnîi s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor Tomsk – Moscova, pe 20 august. Medicii din Germania, unde a fost tratat, au ajuns la concluzia că a fost otrăvit cu Novichok, o neurotoxină de proveniență militară.

Kremlinul a negat implicarea în acest eveniment, dar noua investigație cuprinde dovezi substanțiale conform cărora trei dintre bărbații care îl urmăreau pe Navalnîi era augenți FSB.

De altfel, există înregistrări ale unor convorbiri telefonice între acești bărbați, o rețea de înalți oficiali ai FSB-ului și experți din domeniul dezvoltării armelor chimice.

„Cu siguranță, o operațiune de o asemenea amploare nu poate fi organizată decât de șeful FSB, Aleksandr Bortnikov. Și nu ar îndrăzni s-o facă fără un ordin direct din partea președintelui Vladimir Putin”, subliniază Navalnîi.

Nu este prima dată când președintele rus este implicat într-un scandal legat de atacuri cu arme chimice. În 2018, guvernul britanic a investigat circumstanțele otrăvirii cu Novichok a fostului agent secret rus, Sergei Skripal.

„Este absolut clar că ordinul a fost autorizat de un înalt oficial, iar Putin cunoștea situația”, confirmă Gennady Gudkov.

În urmă cu două zile, după ce clipul lui Navalnîi a fost urcat pe YouTube, mai multe servicii Google au încetat să funcționeze. Mulți susținători ai liderului opoziției susțin că nu este doar o coincidență și că serviciile secrete rusești au fost inplicate.

Între timp, videoclipul a atins aproape 11 milioane de vizualizări.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook