Agenția Europeană pentru Medicamente transmite concluziile investigațiilor asupra vaccinului AstraZeneca: „Este sigur și eficient”

Agenția Europeană pentru Medicamente transmite concluziile investigațiilor asupra vaccinului AstraZeneca: „Este sigur și eficient”

Directorul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat că, potrivit comitetului de experți, vaccinul AstraZeneca este „sigur, eficient” și nu este legat de o creștere a evenimentelor trombotice. Pe de altă parte, comitetul a recomandat mai multă atenție privind efectele adverse.

„7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în UE și 11 milioane în UK. A demonstrat o eficacitate de cel puțin 60%. Suntem conștienți că mai multe țări au oprit vaccinarea, dar dat fiind faptul că sute de mii de oameni mor în fiecare zi, am făcut din această evaluare o prioritate. Am lucrat cu experți în tromboze. Situațiile precum aceasta nu sunt neașteptate. Rolul nostru este să detectăm rapid aceste incidente și să le analizăm. Orice efecte adverse noi sunt rapid investigate”, a spus Emer Cooke.

„Beneficiile vaccinului sunt cu mult mai mari decât riscurile. Nu am găsit probleme la niciun lot de vaccin”, a explicat Sabine Strauss, șefa Comitetului de Farmacovigilență.

EMA a adăugat un avertisment în prospectul vaccinului, cu o descriere a cazurilor în care apar tulburări de coagulare a sângelui. „Informațiile trebuie furnizate profesioniștilor din domeniul sănătății și publicului… [împreună cu] semnele și simptomele afecțiunii, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util, pentru a atenua riscurile”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook