Acord| Poți călători fără restricții între Grecia și Israel, dacă ești vaccinat anti-Covid

Acord| Poți călători fără restricții între Grecia și Israel, dacă ești vaccinat anti-Covid

Traficul global de pasageri al companiilor aeriene s-a prăbușit cu 66% în 2020 comparativ cu 2019 – o scădere fără precedent, sub impactul pandemiei. Nici anul 2021 nu începe grozav, cu frontiere închise și cu noi restricții în vigoare.

Dar industria aeriană creade într-o decolare rapidă, pe măsură ce vaccinarea progresează. Iar ideea unui pașaport de vaccinare, care ar permite pasagerilor imunizați să călătorească liber, pare să fie calea spre salvare.

Cei vaccinați anti-covid pot călători acum fără restricții între Israel și Grecia, relatează Tourist Echo.

„Trebuie să facilităm călătoria celor care prezintă dovada vaccinării și asta intenționăm să facem împreună cu Israel (…) care este cu mult înainte în ceea ce privește campania de imunizare”, explică premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei declarații comune cu omologul său israelian.

Acordul va permite turiștilor israelieni „să călătorească în Grecia fără izolare sau carantină”, a adăugat Netanyahu.

Fără armonizare

Un astfel de acord poate fi imitat și de alții? În teorie și alte țări turistice se gândesc deja la o astfel de strategie pentru a salva sezonul estival, dar există puține fapte concrete.

Pentru că fiecare țară intenționează să își impună propria viziune (la fel cum s-a procedat cu testele) sau să ceară alte documente doveditoare. Pentru moment, lipsa de armonizare între state și chiar între țările europene împiedică aplicarea acestui principiu în mod standardizat. Este luată în calcul și posibilitatea de falsificare a documentelor, motiv pentru care este necesar mai mult timp de dezvoltare a unui program comun.

Unii profesioniști din turism pledează pentru o altă soluție. „Apărăm un alt concept: cel al certificatului de sănătate – un document electronic în care ai toate informațiile necesare: teste PCR, serologie, vaccinuri… și nu neapărat doar pentru Covid”, explică Jean-François Rial, președintele Voyageurs du Monde, pentru BFM Business.

Simplificați călătoria

Ce rost are un astfel de document? „Statele au politici diferite, unii vor dovada vaccinării, alții un test negativ, alții vor două teste PCR, ca în Etiopia. Deci nu ar trebui să luptăm pentru un pasaport de vaccinare, deoarece nimeni nu va ajunge vreodată la un acord”, crede el. „Punerea în aplicare a unui astfel de certificat de sănătate face posibilă eficientizarea sistemelor”, care vor fi capabile să îndeplinească cerințele eterogene ale țărilor.

Secretarul de stat francez însărcinat cu turismul se află pe aceeași linie. El a explicat în ianuarie: „Ministrul grec al Turismului dorește să lucreze la un certificat standardizat, pur și simplu să aibă recunoaștere reciprocă. Cred că este mai interesant să lucrezi la simplificarea călătoriei, care astăzi este o cursa cu obstacole”.

„Portugalia a evocat ideea înființării de instrumente digitale, care fac posibilă descărcarea rezultatelor testului, eventual descărcarea certificatului de vaccinare. Sunt instrumente care pot simplifica călătoria și care ar putea fi utile pentru viitor”, adaugă el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook