A murit Mercedes Barcha, soția scriitorului Gabriel Garcia Marquez

A murit Mercedes Barcha, soția scriitorului Gabriel Garcia Marquez

Mercedes Barcha Pardo, muza și soția scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, a murit sâmbătă, la vârsta de 87 de ani.

Ea locuia în Mexico City din 1961 și suferea de probleme respiratorii.

Gabriel Garcia Marquez a murit la aceeași vârstă (87 de ani), pe 17 aprilie 2014.

Mai mult decât o poveste de dragoste

 Cei doi s-au căsătorit în 1958 și au trăit mai mult decât o poveste de dragoste.

Ei i se spunea „La Gaba”, iar lui „Gabo”, ceea ce ne face să ne gândim că se considerau având aceeași „esență” și același drum. Erau uniți. Formau „totul” lor și asta le era de ajuns.  Stârneau emoție și totodată umor.

Mercedes îl susținea pe soțul său cu toată ființa sa.

Un episod este reprezentativ pentru relația lor. Când Gabriel Garcia Marquez a terminat manuscrisul la „Un veac de singurătate”, s-au dus la poștă să-l trimită unei edituri din Argentina, însă banii le ajungeau să trimită doar jumătate din manuscris. Atunci, Mercedes a fugit acasă, a luat reșoul și uscătorul de păr și le-a vândut pentru a face rost de restul sumei. Reșoul îi crea lui Marquez mediul propice pentru scris, căci acesta nu suporta frigul. Fără el, ar fi fost pierdut.

În acel moment, Mercedes i-a zis lui Marquez: „tot ce ne lipsește acum e să fi trimis o carte proastă”.

Mercedes Barcha s-a născut și a locuit în Magangue, Columbia, unde tatăl ei avea o farmacie. Garcia Marquez a cunoscut-o când era încă un copil.

Au avut doi copii, pe Gonzalo și pe Rodrigo, unul dintre ei fiind caricaturist, iar celălalt regizor și producător de film și televiziune.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook