Legendarul David Gilmour de la ”Pink Floyd” cântă două hituri ale nemuritorului Leonard Cohen cu efect de terapie la pandemie

Legendarul David Gilmour de la ”Pink Floyd” cântă două hituri ale nemuritorului Leonard Cohen cu efect de terapie la pandemie

de Ovidiu Iordan

David Gilmour și-a impresionat fanii până la lacrimi cu reinterpretarea a doua capodopere ale lui Leonard Cohen: ”Bird on a wire” și ”So long, Marianne”! Tributul legendarului muzician de la ”Pink Floyd” a fost prilejuit de lansarea noii cărți a soției sale, Polly Samson, întitulată ”A Theatre for Dreamers”. Acțiunea cărții este plasată în insula Hydra din Grecia, locul unde Leonard Cohen – unul dintre personajele cărții – a trăit, iubit și creat în anii ’60!

Legendarul chitarist și vocalist Pink Floyd, David Gilmour, îți dăruiește o miraculoasă bucurie în vreme de tristă pandemie! Sir David a făcut fericiți milioane de fani rock de pretutindeni printr-un ”happening” muzical pe cât de neașteptat, pe atât de emoționant! Creatorul atâtor și atâtor riff-uri hipnotice a reinterpretat în felul său unic mai multe cântece sfâșâietor de frumoase ale nemuritorului Leonard Cohen!

Acest ”moment Kodak” în istoria rock-ului poetic a avut loc cu ocazia lansării noii cărți a carismaticei soții a lui Gilmour, Polly Samson, după cum relatează rollingstone.com. Evenimentul a avut loc, săptămâna trecută, la Londra, și a prilejuit una dintre rarissimile apariții ”mondene” ale lui Gilmour, devenit proverbial pentru faptul că de ani buni de zile trăiește izolat pe iahtul său, undeva pe Tamisa, unde creează și lucrează la noi albume solo!

Dar cum ”iubirea este un lucru foarte mare”, David a ieșit – de dragul scumpei sale soții – atât din propria izolare muzicală și creativă, cât și din cea impusă de contextul Covid-19 spre a celebra un moment cu totul aparte în viața lui de cuplu! Concret, nevasta și muza sa, Polly Samson, și-a lansat noua sa carte ”A Theater for Dreamers” într-un cerc foarte restrâns și intim care a inclus exclusiv familia Gilmour.

Și cum ursul David iese atât de rar din bârlog, nu putea să nu-și încânte admiratorii, atât la propriu, cât și la figurat, cu un nou ”gig” absolut năucitor! Când toți se așteptau probabil să interpreteze una dintre capodoperele sale precum ”Comfortably numb”, ”Wish you are here”, ”Learning to fly” sau ”High Hopes” –ultima pe versurile lui Polly – ei bine, good old David a cântat… Leonard Cohen!

Acest tribut muzical nu e deloc întâmplător, David Gilmour fiind un fan împătimit al nemuritorului creator canadian de poezie muzicală!

Inutil de spus că fanii – la distanță socială, dar nicidecum emoțională și muzicală – au fost în extaz! Ecourile au fost copleșitoare, milioane de admiratori exprimându-și bucuria că un astfel de highlander al rock-ului, precum David Gilmour, îl celebrează pe nemuritorul Leonard Cohen! Astfel, ”gilmouriștii” și ”coheniștii” și-au descoperit, împreună, ”joaca preferată” pe stil nou, și anume să asculte ”în buclă” interpretarea unor capodpore-fetiș ale lui Cohen în versiunea lui Gilmour, precum ”Bird on a wire” sau ”So long, Marianne”!

Iar în aceste vremuri de cumpănă, când milioane și milioane de fani au nevoie de astfel de terapie prin muzică, poezie și candoare, această reinterpretare este, cu adevărat, impresionantă, plină de emoție și de speranță!

Plină de sensibilitate este și cartea soției lui David, Polly, care ipostaziază un univers de vis devenit realitate în atemporala insulă Hydra din Grecia, acolo unde Leonard Cohen a trăit, a iubit și a creat în anii ’60! Nu este de mirare astfel că însuși muzicianul canadian este unul dintre personajele cărții!

Sinonim cu ”Pink Floyd”, David Gilmour este unul dintre cei mai mari chitariști din toate timpurile, multe dintre topurile de profil relevante situându-l pe ”Everest”-ul creatorilor de riff-uri, în particular, și de muzică, în general, alături de Jimi Hendrix, Jimmy Page, Eric Clapton și mulți, mulți alți artiști legendari din domeniu! Fanii ”Pink Floyd” încă speră la o reîmpăcare și reunire a lui David Gilmour cu Roger Waters pentru o eventuală colaborare în viitor.

Cei mai optimiști îndrăznesc, probabil, deja să viseze că, după ieșirea din criza generată de coronavirus, cei doi geniali creatori de muzică vor face lumii un neașteptat cadou…

Considerat a fi unul dintre cei mai mari poeți din istoria muzicii, Leonard Cohen este celebrat de fanii din toată lumea! Admiratorii săi români au avut privilegiul și bucuria să-l vadă și să-l asculte live, la București, de trei ori, în 2008, 2009 și 2012.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook