Cum se explică explozia de cazuri Covid în unele state cu rate mari de vaccinare. Noi focare în SUA, Chile, Emiratele Arabe

Cum se explică explozia de cazuri Covid în unele state cu rate mari de vaccinare. Noi focare în SUA, Chile, Emiratele Arabe
Foto: Redeschiderea unui parc de distracții din SUA. Sursa: ZUMA Wire

În ciuda eforturilor, cazurile nu scad. Elevii buni ai vaccinării anti-Covid, Statele Unite, Chile și într-o măsură mai mică Emiratele Arabe Unite, au o problemă. Indiferent cât de mult vaccinează, se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, spre deosebire de alte țări care au avut o campanie puternică, precum Israelul.

SUA are deja o rată de vaccinare de 50 de doze la o sută de locuitori, Chile 59 și Emiratele Arabe Unite 89: cifre care, totuși, nu împiedică răspândirea virusului.

În Statele Unite, numărul cazurilor a fost în scădere o vreme, dar crește ușor de la sfârșitul lunii martie. În Chile, situația este mult mai dramatică, întrucât țara tocmai a înregistrat un nou record privind infectările la începutul acestei luni, și se confruntă cu un al treilea val.

În Emirate, numărul persoanelor afectate nu scade, în ciuda unei campanii de vaccinare deosebit de agresive.

Statele Unite – tinerii sunt mai afectați

Covid atacă din ce în ce mai mult tinerii, ceea ce poate fi un lucru pozitiv. Poate suna contradictoriu, dar în Statele Unite creșterea numărului se datorează în mare măsură persoanelor mai tinere: adolescenții sunt acum ținta virusului, în timp ce aproape „unul din doi adulți este vaccinat, formând eficient o barieră în calea infectării. Acest lucru, combinat cu omniprezența variantei britanice, mai contagioase, schimbă demografia virusului.

Pentru epidemiologii americani, situația este destul de liniștitoare. După cum a declarat dr. Frederick Davis pentru NBC News, majoritatea cazurilor raportate se referă la forme ușoare, care uneori au nevoie de spitalizare, dar mai rar decât înainte.

Centrul de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) confirmă: astăzi, în serviciile de urgențe există mai multe persoane de 25-49 de ani decât de 65 de ani și peste. Dar, cu peste 55.000 de cazuri pe zi, migrația virusului spre cei tineri este departe de a fi suficientă pentru a explica creșterea. De ce sunt mai mulți bolnavi? Aici apare vestea proastă.

Marea relaxare

În Statele Unite, ca și în Chile și Emiratele Arabe Unite, problema principală este, de fapt, partea negativă a campaniilor de vaccinare: populația își reduce eforturile de a respecta gesturile de prevenție și distanțarea, uneori cu sprijinul autorităților publice, care au relaxat prea devreme restricțiile privind circulația, adunările și deschiderea afacerilor.

Cazul Chile este de referință în această privință. Țara înregistrează aproape 7.000 de infectări pe zi, în ciuda unui record al numărului de vaccinări: 7,1 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, din totalul de 19 milioane de locuitori. Dar, după cum a declarat președintele Asociației Medicilor din Chile pentru The New York Times, cifrele bune au dat chilienilor, epuizați de pandemie, „un sentiment înșelător de siguranță”.

Criticii spun că guvernul chilian a contribuit la aceasta relaxare, ridicând restricțiile privind activitatea comercială cu mare rapiditate. Pentru a permite chilienilor să plece în vacanță, în ianuarie a fost creat și un permis de călătorie interregional, când vaccinarea era încă la început.

Drept urmare, ceea ce mulți consideră o „cursă contra cronometru” între vaccinare și slăbirea măsurilor de protecție se transformă în avantaj pentru virus. Un studiu de la Universitatea York, Ontario, din ianuarie 2021, a încercat să cuantifice condițiile în care vaccinarea ar putea „accelera” numărul de infectări.

Concluziile sunt foarte clare: fără măsuri de control menținute pe tot parcursul campaniei de vaccinare, este puțin probabil ca numărul contaminărilor să scadă, ci dimpotrivă, va creste. Este, de asemenea, o problemă pentru Emiratele Arabe Unite, care sunt dependente de activitățile comerciale, dar se confruntă cu o revenire similară cu cea experimentată de Statele Unite după o redeschidere parțială.

Eficacitatea vaccinului

Cealaltă variabilă este, desigur, eficacitatea vaccinului. Autorii studiului estimează că, dacă se administrează un vaccin cu eficiență de 70%, este puțin probabil ca o creștere semnificativă a numărului de contacte să determine creșterea excesivă a numărului de cazuri. Și din nou, Chile este mai degrabă un contra-exemplu.

Statul s-a bazat în mare măsură pe vaccinul laboratorului chinez Sinovac pentru a-și pune în aplicare campania de vaccinare. Chile tocmai a realizat un studiu la scară largă cu privire la eficacitatea serului chinezesc, iar cifrele nu sunt bune, dar nici catastrofale.

Vaccinul Sinovac, spune Universitatea din Chile, este eficient în proporție de 54,4% împotriva coronavirusului la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze și de 27,7% după o singură doză. Depășește pragul de 50% necesar pentru ca un vaccin să fie considerat suficient de eficient de către autoritățile sanitare, dar este considerabil sub Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Cu puțin peste 50% eficacitate, vaccinul Sinovac administrat în Chile ar fi putut contribui la cifrele mari de contaminare, într-un scenariu descris cu precizie de studiul canadian: „vaccinarea în masă cu vaccinuri cu eficacitate scăzută va crește întotdeauna rata de reproducere a bolii, chiar dacă eforturile de a carantina persoanele nevaccinate sunt mari”. Concret, persoanele vaccinate devin mai puțin vigilente, în timp ce imunitatea lor nu este totală.

Sursa: Huffington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook