Exemplul Israelului| 20% dintre cetățeni sunt deja vaccinați. „Doar cei fără studii se opun vaccinării”

Exemplul Israelului| 20% dintre cetățeni sunt deja vaccinați. „Doar cei fără studii se opun vaccinării”

Israel a desfășurat o rețea foarte densă de centre pentru a-și imuniza populația într-un timp record și nu a ezitat să cumpere doze la prețuri ridicate. 1,69 milioane de persoane sunt deja vaccinate.

În Piața Rabin, în fața Primăriei Tel Aviv, au fost ridicate două corturi uriașe. Este unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din Israel, înființat în doar câteva zile. „M-am înregistrat ieri pe site și am fost convocată în această dimineață”, a spus Hila, o asistentă socială în vârstă de 60 de ani. Statul a vaccinat deja aproape 20% din populație, adică 1,69 milioane de oameni. Performanță de neegalat în lume.

„Totul pare bine organizat, este frumos să vezi că statul are grijă de cetățenii săi”, spune Hila. „Totul merge ca uns. După prezentarea unui document de identitate simplu, în aproximativ treizeci de minute poți accesa unul dintre cele douăzeci de puncte de vaccinare. Reușim să vaccinăm mai mult de 2.500 de persoane pe zi”, explică Sigalit Dayan, responsabilul centrului de vaccinare. „Pentru a ține pasul cu un astfel de ritm alert, avem nevoie de mult personal, bine instruit. Prin urmare, suntem obligați să apelăm la asistenții medicali care lucrează în paralel și în spitale, unde serviciile sunt suprasolicitate. Nu ezită să facă șase sau șapte schimburi pe săptămână”.

Rezervări prin telefon

Mai multe „vaccinodromuri” de acest tip au fost înființate în grabă, în ultimele zile, în corturi, ca la Tel Aviv sau în săli de sport uriașe, ca la Ierusalim. Dar majoritatea injectărilor se efectuează în „Koupot Holim”, casele asigurărilor de sănătate parastatale, la care fiecare israelian trebuie să contribuie în mod obligatoriu. Împărțite în patru federații, au dispensare în toată țara, de la cartierele marilor orașe până la cele mai izolate sate.

Pe telefonul mobil îți poți consulta dosarul medical, poți stabili o întâlnire cu medicul sau, poți obține o programare pentru vaccinare. Sondajele plasează sistemul de îngrijire a sănătății din Israel printre cele mai populare instituții ale țării, alături de armată. Israelienii au mare încredere în profesia medicală și au urmat masiv instrucțiunile de vaccinare.

„Există doar persoane fără studii care să se opună vaccinării. Este suficient să vorbești cu un medic sau să asculți un specialist pentru a înțelege că nu suntem în pericol. Evident, trebuie făcut cât mai repede posibil pentru a relua, în sfârșit, o viață normală ”, spune Anat, un profesor pensionar. Guvernul nu a făcut economie de mijloacele pentru a liniști populația. O campanie intensivă de publicitate a fost lansată la TV și pe Internet. Finanțată de Ministerul Sănătății, acțiunea prezintă mai multe date științifice care explică funcționarea ARN-ului messenger, noua tehnologie pe care se bazează Pfizer și Moderna.

„Înainte de începerea campaniei, 40% din populație a spus că e gata să fie imunizată. Astăzi, vedem că aproape toate persoanele cu risc se grăbesc spre centre”, spune Tamar Fishman-Magen, purtătorul de cuvânt al unuia dintre fondurile de sănătate. La aproape trei săptămâni de la începerea campaniei, două treimi dintre cei peste 60 de ani, ținta prioritară, au fost vaccinați.

Dar și zeci de mii de israelieni mai tineri. Pentru că, în fiecare seară, centrele rămân cu doze care nu au fost utilizate din cauza programărilor anulate sau a unor contraindicații descoperite în ultimul moment. Informațiile sunt apoi distribuite pe rețelele de socializare. „Am văzut un mesaj care transmitea că au rămas doze peste tot în oraș. M-am deplasat acolo imediat și mi-am făcut o injecție, a durat zece minute”, a spus Hadar, un bărbat de 30 de ani din Ierusalim.

Un contract secret

Israelul are stocuri substanțiale. De îndată ce Pfizer a anunțat lansarea unui produs cu eficiență de 95%, oficialii din domeniul sănătății au plasat o comandă. Premierul Benyamin Netanyahu l-a sunat pe Albert Bourla, directorul general al grupului farmaceutic. Câteva zile mai târziu, el a anunțat un contract de opt milioane de doze, suficiente pentru a vaccina jumătate dintre locuitori cu câte două doze. Contractul cu Pfizer nu a fost făcut public, dar un oficial a admis că dozele au fost plătite cu treizeci de dolari pe unitate, cu zece dolari mai mult decât tariful aplicat guvernului Statelor Unite și Uniunii Europene.

Vaccinarea în masă face din Israel un laborator uriaș pentru efecte secundare. Datorită epidemiei, fondurile de asigurări de sănătate au acceptat în cele din urmă să își pună bazele de date în comun. „Deocamdată, riscurile par minime, cel puțin pe termen scurt. Vom analiza datele, ușor de monitorizat datorită digitalizării. Apoi vor fi distribuite în întreaga lume”, explică dr. Irène Fermont, președintele Esop Israel, organismul național de farmacovigilență.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook