Unele persoane nu se infectează cu SARS-Cov-2, chiar dacă sunt expuse la virus. Cum explică specialiștii imunitatea înnăscută

Unele persoane nu se infectează cu SARS-Cov-2, chiar dacă sunt expuse la virus. Cum explică specialiștii imunitatea înnăscută

Un studiu care a analizat cuplurile în care ambii parteneri au fost expuși la coronavirus, dar numai o persoană s-a infectat, ajută la clarificarea motivelor pentru care unele persoane au imunitate înnăscută la virus. Cercetătorii au crezut că astfel de cazuri sunt rare, dar unui apel către voluntarii care se potrivesc acestui profil a scos la iveală aproximativ o mie de cupluri.

În cele din urmă, certetătorii prelevat probe de sânge de la 86 de cupluri pentru analize detaliate. Rezultatele sugerează că partenerii imuni au în structura ADN-ului gene care contribuie la activarea mai eficientă a așa-numitelor celule natural killer (NK), care fac parte din răspunsul inițial al sistemului imunitar la germeni. Când NK-urile sunt activate corect, ele sunt capabile să recunoască și să distrugă celulele infectate, prevenind dezvoltarea bolii, explică cercetătorii într-un raport publicat în Frontiers in Immunology.

„Ipoteza noastră este că variantele genomice găsite cel mai frecvent la partenerul sensibil conduc la producerea de molecule care inhibă activarea NK”, spune coordonatorul studiului, Mayana Zatz, de la Universitatea din São Paulo, Brazilia. Studiul actual nu poate dovedi cu precizie totală cum funcționează întreg procesul, menționează ea.

Constatările sunt confirmate cu mai multe cercetări, dar modul în care contribuie alte mecanisme imune ar trebui, de asemenea, să fie investigat, spun cercetătorii.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook