UK| Sunt despăgubiți în urma vaccinării doar cei care rămân cu handicap „în proporție de 60%”. Pot primi până la 120.000 de lire

UK| Sunt despăgubiți în urma vaccinării doar cei care rămân cu handicap „în proporție de 60%”. Pot primi până la 120.000 de lire

Pacienții care au dezvoltat cheaguri de sânge în urma vaccinării împortriva Covid vor trebui să demonstreze că au rămas cu handicap în proporție de cel puțin 60% pentru a primi despăgubiri în valoare de până la 120.000 de lire sterline de la guvernul britanic. Condiția anunțată provoacă îngrijorare în rândul familiilor afectate. Parlamentarii sunt de părere că miniștrii au „datoria morală” de a revizui regula care ar putea „împiedica mulți oameni care merită să primească o compensație”.

Oamenii pot solicita despăgubiri în cadrul schemei de plată a daunelor cauzate de vaccinuri, care acoperă seruri pentru 19 boli, inclusiv tetanos, tuberculoză și oreion. Covid-19 a fost adăugată pe listă la scurt timp după aprobarea vaccinurilor.

Analiza cazurilor 

O investigație efectuată de Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a constatat că 168 de persoane din Marea Britanie au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au fost vaccinate – 32 au murit.

21,2 milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie și MHRA a spus că beneficiile depășesc în continuare riscurile.

43 de cereri

Cifrele oficiale dezvăluite de The Telegraph arată că, până la sfârșitul săptămânii trecute, au existat 43 de cereri referitoare la cele două vaccinuri Covid-19 în autorizate (Pfizer și AstraZeneca). Nicio plată nu a fost efectuată până acum.

În conformitate cu regulile actuale, victimele „vor trebui să demonstreze, pe baza probabilităților, că vaccinarea a cauzat dizabilități și handicapul este de minimum 60%”.

Zeci de pacienți s-ar putea afla în situația de a nu se califica pentru despăgubiri.

Guvernul a insistat că schema „nu este un sistem de compensare. Oferă, mai degrabă, o sumă forfetară unică, fără impozite – în prezent 120.000 de lire sterline – pentru cei care suferă de dizabilități severe ca urmare a vaccinării împotriva unei boli enumerate în Lege”.

Oficialii spun că „schema nu împiedică reclamanții să solicite despăgubiri direct de la producătorul vaccinului”. Familiile celor care au murit pot, de asemenea, să depună cereri în cadrul acestei scheme.

„Datorie morală”

Cu toate acestea, deputatul conservator Sir Christopher Chope a îndemnat Guvernul să revizuiască necesitatea de a dovedi o dizabilitate de 60% pentru solicitanții sistemului.

„Guvernul are datoria morală de a compensa victimele. Oamenii aceștia au fost vaccinați în folosul publicului. Guvernul trebuie să analizeze aceste cazuri și să reducă pragul. Dacă va rămâne așa, va împiedica mulți oameni care merită să primească o compensație”.

„Vaccinurile sunt sigure, eficiente și deja salvează mii de vieți. „Peste 32 de milioane de oameni au primit deja o primă doză de vaccin, iar PHE a estimat că până acum au fost salvate peste 10.000 de vieți prin programul de vaccinare”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială .

Toate cererile trebuie depuse în termen de șase ani de la vaccinare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook