Rusia vaccinează câini și pisici împotriva Covid

Rusia vaccinează câini și pisici împotriva Covid

Mai multe regiuni din Rusia au demarat campania de vaccinare anti-Covid destinată animalelor domestice. Centrele de vaccinare sunt organizate în clinicile veterinare. Rusia a anunțat în luna martie că a lansat primul vaccin anti-coronavirus pentru animale, după ce testele au demonstrat că serul stimulează producția de anticorpi la câini, pisici, vulpi și nurci.

Vaccinul Carnivac-Cov a fost dezvoltat de Rosselkhoznadzor, autoritatea de reglementare din domeniul veterinar din Rusia. Totuși, cercetătorii nu au putut demonstra dacă vaccinare previne infectarea la animale.

Rusia a depistat până acum două cazuri de infectare la animale, ambele la pisici.

„Am început să vaccinăm animalele domestice împotriva Covid, pe 25 mai. Primele doze de Carnivac-Cov au fost livrate, este singurul vaccin de acest tip din lume”, spune Yulia Melano, de la Rosselkhoznadzor.

Animalele domestice dezvoltă, de regulă, forme ușoare de Covid-19 și nu există dovezi de transmitere a virusului către oameni.

Totuși, mai multe țări au raportat focare la fermele de nurci. Danemarca a sacrificat 17 milioane de nurci în 2020, după ce a concluzionat că virusul a trecut de la oameni la animale.î

„Dorim să cerem autorizație de utilizare în Uniunea Europeană. Polonia, Germania și Ungaria sunt interesate, dacă ne raportăm la Europa. Suntem în tratative și cu Thailanda, Japonia și Malaysia”, afirmă Melano.

„Tulpinile care sunt acum în circulație, inclusiv cea britanică, braziliană și indiană își au pornit de la transmiterea de la o specie la alta. Vaccinul previne răspândirea virusului la animale și formarea de noi variante care pot afecta oamenii.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook