Originea SARS-Cov-2| 20 de cercetători americani contrazic OMS și afirmă că este plauzibil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan

Originea SARS-Cov-2| 20 de cercetători americani contrazic OMS și afirmă că este plauzibil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan

Într-o scrisoare publicată pe 13 mai în revista americană Science, 20 de oameni de știință semnalează că posibilitatea ca SARS-Cov-2 să fi scăpat din laboratorul din Wuhan a fost în mod greșit exclusă. În mai 2020, echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), responsabilă de identificarea originii virusului a evaluat astfel ipoteza „revărsării zoonotice” ca „probabilă sau foarte probabilă”, în detrimentul unui incident uman „extrem de puțin probabil” , fără a emite însă „vreo concluzie care să favorizeze în mod clar fie o propagare naturală, fie un accident de laborator”, spun cercetătorii. Concluzia a fost dată, potrivit lor, de partea chineză a echipei OMS. „Cele două ipoteze nu au primit aceeași considerație”.

Articolul din Science vine la câteva ore după postarea pe Twitter a trei lucrări academice efectuate între 2014 și 2019 la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV). Distribuite potrivit relatărilor unui om de știință care a dorit să rămână anonim, cele trei memorii, care au rămas până acum în arhive, în ciuda informațiilor importante pe care le conțin, menționează în special neconcordanțe între datele furnizate de WIV în legătură cu natura coronavirusurilor depozitate în laborator și a experimentelor efectuate pe aceste virusuri. Potrivit mai multor experți consultați de Le Monde, studiul pune chiar sub semnul întrebării integritatea secvențelor genetice virale publicate în ultimele luni de institutul de cercetare din Wuhan.

Oamenii de știință americani solicită o investigație „transparentă și obiectivă”, solicitând să nu fie favorizată nicio ipoteză până nu vor fi colectate mai multe date. Printre semnatari, microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford și virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington, dar și Ralph Baric, un microbiolog care a lucrat deja îndeaproape cu WIV.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook