OMS nu mai crede în capacitatea vaccinurilor de a eradica SARS-Cov-2. „Virusul va suferi mutații și va rămâne alături de noi”

OMS nu mai crede în capacitatea vaccinurilor de a eradica SARS-Cov-2. „Virusul va suferi mutații și va rămâne alături de noi”
Foto: Hans Kluge, director al filialei europene a OMS

Directorul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății se arată pesimist cu privire la potențialul unei rate ridicate de vaccinare de a opri pandemia Covid-19, datorită variantelor care au redus perspectiva „imunității colective”. Există o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică, fără a fi eradicată, spune Hans Kluge, care își propune să anticipeze și să adapteze strategia de vaccinare, în special cu privire la problema dozelor suplimentare.

În luna mai, oficialul de sănătate al ONU a spus că pandemia va dispărea când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii.

Noile variante au schimbat regulile

Întrebat dacă obiectivul se mai păstrează, Kluge subliniază că variantele mai noi și mai contagioase, în special Delta, au schimbat jocul.

„Cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor severe ale bolii și a deceseler”, subliniază Hans Kluge.

„Dacă luăm în calcul că virusul va continua să sufere mutatii și să rămână alături de noi, precum gripa, atunci trebuie să adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să dobândim cunoștințe valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare”, adaugă el.

Imunitatea colectivă nu se poate obtine doar cu vaccinuri

Potrivit epidemiologilor, pare nerealist să se realizeze imunitatea colectivă numai prin vaccinuri, dar ele rămân cruciale pentru a controla epidemia Covid-19.

„Un nivel foarte ridicat de vaccinare rămâne, de asemenea, esențial pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate, care au nevoie disperată de a trata și alte boli”, menționează Hans Kluge.

Acum dominantă, varianta Delta este considerată a fi cu 60% mai transmisibilă decât precedenta (Alpha) și de două ori mai mult decât virusul istoric. Cu cât un virus este mai contagios, cu atât este mai mare pragul imunității colective.

Sursa: Ouest France

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook