Mamiferele au capacitatea de a respira prin anus, în caz de urgență. Principiul s-ar putea aplica și la oameni, spun cercetătorii japonezi

Mamiferele au capacitatea de a respira prin anus, în caz de urgență. Principiul s-ar putea aplica și la oameni, spun cercetătorii japonezi

O echipă de oameni de știință japonezi a arătat într-un studiu publicat vineri că mamiferele pot absorbi oxigen prin anus. Intrigați de modul în care unele animale respiră prin intestin în caz de urgență, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au dovedit că același lucru este posibil, în condiții experimentale, la șoareci, șobolani și porci.

Potrivit lucrărilor lor, publicate în revista Med, acest lucru s-ar putea aplica și oamenilor aflați într-o stare de suferință respiratorie, de exemplu în cazul în care un ventilatoarele nu sunt disponibile, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei Covid-19.

Respirația implică de obicei inhalarea oxigenului și expirarea dioxidului de carbon prin plămâni sau branhii.

Alte mecanisme respiratorii…

Dar speciile au dezvoltat și alte mecanisme. Unii pești, păianjeni sau chiar castraveți de mare își pot folosi posterioarele pentru a se oxigena și a supraviețui în situații de urgență.

Un fenomen cunoscut sub acronimul EVA, care poate fi tradus prin respirație enterică prin anus.

„Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafața peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele livrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, spune autorul principal, Ryo Okabe. Este principiul din spatele supozitoarelor.

Așadar, echipa de oameni de știință s-a întrebat dacă oxigenul poate fi administrat în același mod.

Pentru a demonstra acest lucru, au decis să efectueze experimente pe șoareci, porci și șobolani lipsiți de oxigen. Au fost testate două metode: livrarea oxigenului ca gaz sau prin efectuarea unei clisme bogate în oxigen.

O metodă pentru… oameni?

Cercetătorii au folosit și un lichid îmbogățit cu oxigen, perfluorodecalina, despre care se știe că este sigură. Ca rezultat, oxigenul livrat atât ca ​​gaz, cât și în formă lichidă, a crescut oxigenarea, a normalizat comportamentul animalului și i-a extins durata de viață.

Cantitatea mică de lichid absorbită împreună cu oxigenul nu a provocat efecte adverse și nu au interferat cu bacteriile intestinale, indicând că metoda este sigură.

În cele din urmă, ei speră să demonstreze eficacitatea metodei și la oameni.

„Pacienții aflați în dificultate respiratorie ar putea primi oxigen prin această metodă, în timp ce boala lor este tratată”, a spus unul dintre coautori, Takanori Takebe.

Caleb Kelly de la Școala de Medicină a Universității Yale a subliniat că tehnica ar trebui luată în serios.

„Este o idee provocatoare și cei care o descoperă pentru prima dată vor fi surprinși”, a recunoscut el.

Dar, având în vedere rolul clinic pe care îl poate juca și datele prezentate (prin acest studiu), EVA pare o terapie promițătoare, care merită atenția comunității științifice și medicale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook