Indonezia este prima țară din lume care autorizează utilizarea vaccinului anti-Covid Novavax, bazat pe tehnologia clasică

Indonezia este prima țară din lume care autorizează utilizarea vaccinului anti-Covid Novavax, bazat pe tehnologia clasică

Novavax Inc. și partenerul Serum Institute of India au declarat luni că au primit autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinul anti-Covid-19 în Indonezia, fiind prima țară din lume care aprobă serul Novavax. Vaccinul în două doze conține replici ale proteinei spike cultivate în laborator, spre deosebire de vaccinurile ARNm de la Pfizer sau Moderna, care oferă instrucțiuni genetice organismului, astfel încât să producă propria proteină spike.

Vaccinul Novavax este depozitat la 2° până la 8° Celsius, ceea ce ar putea crește capacitatea de aprovizionare în zonele greu accesibile și în țările sărace din întreaga lume.

Acțiunile Novavax au crescut cu aproximativ 11% înainte de deschidere, după ce compania a declarat că a depus o cerere de utilizare de urgență a vaccinului către Canada și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Pentru Indonezia, vaccinul va fi produs de cel mai mare producător de vaccinuri din lume, Serum Institute, și vândut sub marca companiei indiene, Covovax.

Novavax spune că primele livrări către Indonezia vor începe imediat. Țara va primi 20 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului, potrivit guvernului.

Novavax a aplicat până acum pentru autorizare în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Australia, India și Filipine.

Vaccinul Novavax s-a dovedit a fi eficient în proporție de peste 90%, inclusiv împotriva unei varietăți de variante îngrijorătoare ale coronavirusului, într-un studiu clinic amplu realizat în SUA.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook