Imunitatea colectivă, tot mai aproape. Care sunt statele care au atins deja obiectivul

Imunitatea colectivă, tot mai aproape. Care sunt statele care au atins deja obiectivul
Israel, una dintre țările cu rată mare de vaccinare. Sursa foto: AP

Obiectivul tuturor campaniilor de vaccinare împotriva coronavirusului este obținerea imunității colective, astfel încât epidemia să fie oprită. O perspectivă îndepărtată pentru majoritatea statelor, deși câteva țări mici pot pretinde că au atins deja scopul.

Imunitatea colectivă sau imunitatea de grup este, conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „protecție indirectă împotriva unei boli infecțioase care apare atunci când o populație este imunizată prin vaccinare sau prin infectare”. La imunitatea de grup se ajunge în momentul în care o persoană infectată „va transmite agentul patogen, în medie, la mai puțin de o persoană, aducând de facto epidemia la dispariție, deoarece agentul patogen întâlnește prea mulți subiecți protejați”.

Proporția populației care trebuie imunizată pentru a obține imunitatea colectivă variază în funcție de fiecare boală. În privința Covid-19 datele nu sunt clare încă, dar experții estimează că ar fi de 60 sau 70%.

SEYCHELLES

Este prima țară care a atins imunitatea colectivă. Seychelles, un arhipelag situat în Oceanul Indian, a vaccinat deja 66% dintre cei 100.000 de locuitori ai săi, potrivit agenției americane de știri Associated Press. Până la sfârșitul lunii martie, aproape 90% din populație primise deja o doză, conform datelor oficiale oferite de guvern. Campania de vaccinare a beneficiat de donații ale țărilor partenere – Emiratele Arabe Unite (500.000 de doze de vaccin Sinopharm) și India (50.000 de doze de vaccin AstraZeneca).

BHUTAN

Un record. În decurs de șaisprezece zile, Bhutan, un mic regat situat în Himalaya, a vaccinat aproape 93% dintre adulți și 62% din populația totală, spun autoritățile. Totul datorită numărului mic de locuitori (800.000) și a ajutorului primit din India, care a trimis 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

EMIRATELE ARABE UNITE

Emiratele Arabe Unite tocmai au trecut de  9 milioane de vaccinări (Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm sau Sputnik V), pentru o populație de aproape 10 milioane, conform cifrelor oficiale comunicate de autorități. Dar nu oferă detalii despre proporția celor vaccinați cu o singură doză sau cu ambele.

ISRAEL

Nu a atins încă imunitatea colectivă, dar se apropie de ea. Conform datelor site-ului OurWorldinData, statul Israel a vaccinat complet 57% din cei 9 milioane de locuitori. 61,5% din totalul rezidenților au primit cel puțin o doză de ser Pfizer. S-ar putea ca Israelul să fi atins deja „o formă de imunitate de grup”, potrivit biostatisticianului Eran Segal, cercetător la Institutul de Științe Weizmann, situat lângă Tel Aviv.

UNELE TERRITORII MICI

Unele teritorii izolate au atins deja imunitatea colectivă. Este cazul Gibraltarului, spre exemplu. Mica enclavă britanică, situată în sudul îndepărtat al Spaniei și populată de 34.000 de locuitori, a vaccinat cu ambele doze aproximativ 85% din populație.

Până la jumătatea lunii martie, cea mai mică insulă din arhipelagul Azore, insula Corvo (400 de locuitori), a vaccinat deja 85% din populația totală și 95% dintre cei eligibili pentru vaccinare. Una dintre principalele insule ale arhipelagului Hawaii (Statele Unite), insula Lanai, a injectat deja o doză de vaccin la 65% dintre cei 2.300 de locuitori eligibili până la sfârșitul lunii martie.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook