FDA răspunde unui grup de cercetători că va elibera datele despre autorizarea vaccinului Pfizer în termen de 55 de ani

FDA răspunde unui grup de cercetători că va elibera datele despre autorizarea vaccinului Pfizer în termen de 55 de ani

Un grup de oameni de știință a cerut guvernului federal să publice datele pe care s-a bazat pentru a acorda autorizația de utilizare pentru vaccinul anti-Covid de la Pfizer, în baza Legii americane privind libertatea de informare. Vor primi un răspuns peste 55 de ani. Este termenul solicitat de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) în fața instanței pentru a revizui și elibera documentele legate de vaccin care răspund cererii oamenilor de știință. Dacă un judecător federal din Texas va fi de acord, reclamanții – Public Health and Medical Professionals for Transparency – se pot aștepta să vadă documentele complete în anul 2076.

Legea FOIA din 1967 cere agențiilor federale să răspundă solicitărilor de informații în termen de 20 de zile lucrătoare. Însă timpul necesar pentru obținerea efectivă a documentelor „variază în funcție de complexitatea cererii și de orice întârziere legată de cereri deja în așteptare la agenție”.

Avocații Departamentului de Justiție care reprezintă FDA notează în actele de judecată că reclamanții solicită o cantitate imensă de date legate de vaccin – aproximativ 329.000 de pagini.

Reclamanții, un grup de aproximativ 30 de profesori și oameni de știință ai mai multor universități, inclusiv Yale, Harvard, UCLA și Brown, au depus în septembrie o cerere la Tribunalul Districtual de Nord al Texasului, solicitând acces rapid la documente. Ei spun că eliberarea informațiilor i-ar putea liniști pe cei sceptici la vaccin și i-ar încredința că este într-adevăr „sigur și eficient”. Astfel, ar crește încrederea în vaccinul Pfizer”.

Volum mare de procesare

Dar FDA nu poate pur și simplu să predea documentele ca atare. Ele trebuie revizuite pentru a cenzura „informații confidențiale legate de contracte și secrete comerciale ale Pfizer sau BioNTech și informațiile personale ale pacienților care au participat la studiile clinice”, spun avocații.

FDA propune eliberarea a 500 de pagini pe lună, în mod constant, menționând că filiala care s-ar ocupa de revizuire are doar 10 angajați și procesează în prezent aproximativ 400 de alte solicitări FOIA.

„Prin procesarea și furnizarea de răspunsuri intermediare oferite în câte 500 de pagini, FDA va putea răspunde mai multor solicitanți, evitând astfel un sistem în care câteva cereri mari monopolizează resursele de procesare limitate”, explică avocații departamentului de justiție, indicând alte decizii judecătorești în care programul de 500 de pagini pe lună a fost respectat.

Avocații reclamanților susțin că cererea lor ar trebui să fie prioritară și că FDA ar trebui să publice tot materialul până pe 3 martie 2022.

„Perioada de 108 zile este aceeași care a fost necesară FDA pentru a revizui documentele receptive pentru sarcina mult mai complicată de a acorda autorizație pentru vaccinul Pfizer împotriva Covid-19”, transmite Aaron Siri de la casa de acovatură Siri & Glimstad și John Howie de la Howie Law.

„Nimic nu este mai important decât transparența”

„Întregul scop al FOIA este de a asigura transparența guvernului”, subliniază ei. „Este greu să ne imaginăm o nevoie mai mare de transparență decât dezvăluirea imediată a documentelor pe care se bazează FDA pentru a autoriza un produs care este acum obligatoriu pentru peste 100 de milioane de americani, sub sancțiunea de a-și pierde cariera, venitul sau mult mai rău.”

Ei susțin, de asemenea, că Titlul 21, subcapitolul F din propriile reglementări ale FDA stipulează că agenția „trebuie să pună la dispoziție imediat toate documentele care stau la baza autorizării unui vaccin”.

Având în vedere interesul public intens față de vaccin, avocații reclamanților spun că FDA „ar fi trebuit să se pregătească să elibereze (datele) simultan cu autorizația. În schimb, a făcut opusul.”

Pentru a respecta termenul FOIA propus de reclamanți, FDA ar trebui să proceseze 80.000 de pagini pe lună. Reclamanții notează că FDA are 18.000 de angajați și un buget de 6 miliarde de dolari și că „agenția susține că nu este nimic mai important decât autorizarea acestui vaccin și a fi transparent cu privire la produs”.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook