Covid-19| Un rapel cu Moderna sau Pfizer este mai eficient în cazul celor vaccinați cu Johnson&Johnson, arată un studiu american

Covid-19| Un rapel cu Moderna sau Pfizer este mai eficient în cazul celor vaccinați cu Johnson&Johnson, arată un studiu american

Persoanele care au primit vaccinul anti-Covid de la Johnson&Johnson pot beneficia de o doză de rapel cu un vaccin ARN mesager, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu din SUA, publicat miercuri, 13 octombrie.

Studiul, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH), a fost așteptat cu nerăbdare în Statele Unite, deoarece examinează posibilitatea „mixării” vaccinurilor – adică utilizarea unui vaccin diferit la rapel, ceea ce nu este permis în acest moment, în SUA. În Franța, spre exemplu, procedura este deja pusă în aplicare: persoanele care au primit o doză de Johnson&Johnson, indiferent de vârstă, pot primi o a doua doză cu un vaccin ARN mesager, la patru săptămâni după prima injecție.

Studiul a fost realizat pe 458 de adulți vaccinați cu unul dintre cele trei seruri autorizate în Statele Unite (Pfizer, Moderna sau Johnson&Johnson), timp de cel puțin douăsprezece săptămâni. Cele trei grupuri au fost fiecare împărțite în trei categorii separate, pentru a primi unul dintre cele trei vaccinuri disponibile, ca doză de rapel. Prin urmare, cele nouă grupuri diferite au fost formate din aproximativ 50 de persoane fiecare.

Cercetătorii au analizat apoi nivelurile de anticorpi la două săptămâni după injectarea dozei de rapel. La persoanele vaccinate pentru prima dată cu Johnson & Johnson, nivelurile de anticorpi au fost de patru ori mai mari după o doză de rapel din același vaccin, de 35 de ori după un rapel cu Pfizer și de 76 de ori după un rapel cu Moderna.

„Nicio problemă de siguranță”

În plus, nivelurile de anticorpi ale persoanelor vaccinate pentru prima dată cu Moderna au fost de fiecare dată mai mari comparativ cu persoanele vaccinate pentru prima dată cu Pfizer sau Johnson & Johnson și acest lucru „indiferent de vaccinul oferit pentru doza de rapel”, notează studiul.

În plus, „nu a fost identificată nicio problemă de siguranță” după administrarea rapelurilor.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, are mai multe limitări. În primul rând, doza de rapel Moderna administrată a fost de 100 micrograme, ceea ce este dublu față de cantitatea pe care compania intenționează să o propună pentru doza de rapel. În plus, numărul participanților a fost redus, iar răspunsul imun ar putea evolua diferit în timp, dincolo de perioada de 15 zile, analizată în timpul studiului.

„Este important să nu vă lăsați păcăliți de aceste rezultate”, a avertizat, pe Twitter, Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine. Rezultatele studiilor efectuate de compania Johnson&Johnson privind administrarea unui rapel al aceluiași vaccin, observate după o perioadă mai lungă, au fost „impresionante”, spune el.

Studiul NIH ar trebui, în orice caz, să alimenteze dezbaterile unui comitet de experți de la Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA), care trebuie să studieze cererile de autorizare pentru o doză de rapel Moderna și Johnson & Johnson, joi, respectiv vineri. Un rapel cu vaccinul Pfizer este deja autorizat în SUA, pentru anumite categorii ale populației.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook