Covid-19| Este adevărat că majoritatea persoanelor spitalizate în Israel sunt vaccinate? Cum se explică fenomenul

Covid-19| Este adevărat că majoritatea persoanelor spitalizate în Israel sunt vaccinate? Cum se explică fenomenul

Este adevărat, dar nu dovedește ineficiența vaccinurilor. Vaccinații spitalizați sunt proporțional mult mai puțin numeroși decât proporția persoanelor cu risc vaccinate, demonstrând că vaccinarea reduce mult riscul de a fi internat în spital.

Conform celor mai recente cifre publicate de Ministerul Sănătății din Israel în prima săptămână a lunii august, vaccinarea ar reduce riscul de spitalizare cu 93% pentru varianta Delta (față de 97,5% pentru varianta Alpha). În același timp, diverse canale mass-media au transmis date, aparent contradictorii, conform cărora majoritatea israelienilor spitalizați pentru Covid sunt complet vaccinați. La mijlocul lunii iulie, cifrele din presa națională se refereau la o proporție de 3 vaccinați pentru 5 pacienți spitalizați cu forme severe. Cifre recente arată rate de vaccinare chiar mai mari, în unele spitale.

Iluzie statistică

Presupusul paradox este ușor de explicat. În cadrul populației cu risc de forme severe de Covid, majoritatea persoanelor sunt vaccinate – 90% dintre cei peste 60 de ani au primit deja două doze de vaccin. Deși o proporție foarte mică de vaccinați dezvoltă forme severe ale bolii, numărul absolut este mare, deoarece numărul de vaccinați este mare.

Proporțional, mai multe persoane nevaccinate dezvoltă forme severe ale bolii. Dar faptul că proporția persoanelor cu risc nevaccinate fiind foarte mică în Israel, numărul absolut de persoane afectate este, de asemenea, scăzut.

În general, pentru a determina dacă un vaccin reduce în mod eficient un risc (dezvoltarea unei forme simptomatice de Covid, spitalizarea, decesul etc.), este necesar să se compare proporția persoanelor afectate dintr-o populație vaccinată cu proporția afectată într-o populație ne-vaccinată.

În plus, comparația are sens numai dacă există tot atât de mulți vaccinați cât și nevaccinați în cele două grupuri luate în considerare, ceea ce nu a fost cazul în Israel în ultimele luni.

44 de decese în august

La mijlocul lunii iulie, canalul israelian Channel 12 transmitea că 61 de persoane au fost spitalizate în stare gravă. Dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani, aproape unul din cinci (8/44) nu a fost vaccinat, iar cei nevaccinați reprezintă mai puțin de una din zece persoane din această grupă de vârstă. În plus, dintre cele 17 persoane sub 60 de ani spitalizate în stare gravă, doar una a fost vaccinată.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de Minister, 618 pacienți sunt spitalizați în prezent în Israel cu Covid-19, inclusiv 360 „în stare gravă” – 57 au nevoie de ventilație mecanică. Pe tot parcursul lunii iulie au fost raportate 44 de decese. Pe 9 august, Sharon Alroy-Preis, șefa serviciului de sănătate publică din Ministerul Sănătății israelian a declarat reporterilor că „nu există [în prezent] pacienți vaccinați cu vârsta sub 60 de ani spitalizați”, dar că există mulți „oameni sub 60 de ani nevaccinați”, fără a detalia numărul cazurilor.

Săptămâna trecută, directorul spitalului Herzog din Ierusalim a declarat unui radiodifuzor național că „85-90% dintre persoanele spitalizate [în respectivul spital] sunt complet vaccinate”. Însă, interpretarea acestei afirmații este dificilă, fără a avea informații despre vârsta pacienților și, în special, despre rata de vaccinare în aceeași grupă de vârstă din orașul Ierusalim, cea mai populată zonă urbană din țară.

Un efect al variantei Delta?

Proporția mare de persoane vaccinate spitalizate nu este, prin urmare, un indiciu al ineficienței vaccinului. Este doar traducerea logică a acoperirii vaccinale foarte ridicate din țară. Dacă proporția de vaccinați spitalizați crește mai repede decât ponderea vaccinaților în populație, acest lucru ar putea însemna că protecția conferită de vaccin scade în contextul actual al epidemiei.

Sensibilitatea redusă a vaccinului la varianta Delta ar putea fi o posibilă explicație. Există și indicii ale unei scăderi a eficacității vaccinului la câteva luni după administrarea celei de-a doua doze.

Sursa: Liberation

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook