Cel mai mare concert din era Covid. 5.000 de fani cântă și dansează, fără distanțare. VIDEO

Cel mai mare concert din era Covid. 5.000 de fani cântă și dansează, fără distanțare. VIDEO

5.000 de fani cântă și dansează. Ar putea fi orice concert din 2019, dacă nu ar fi măștile, mirosul de dezinfectant și biletele care dovedesc un test Covid-19 negativ.

„Nu vă scoateți măștile, deoarece succesul muzicii live în Europa și în lume depinde de acest concert”, spune cântărețul Santi Balmes între piese. Înainte ca muzica să înceapă, ecranele uriașe rulează videoclipuri cu medici care încurajează oamenii să respecte regulile.

Publicul, stafful și formația – Love of Lesbian – fac parte dintr-un experiment de masă despre care organizatorii spun că este cel mai mare concert fără distanțare socială din era coronavirusului. Evenimentul de sâmbătă, de la Barcelona, oferă o privire asupra a ceea ce ar putea însemna adunările de masă mult timp după ce pandemia va disparea.

„Dacă reuşim să demonstrăm că putem aduna 5.000 de oameni folosind teste rapide, atunci deschidem calea pentru a face multe alte lucruri”, a declarat Gemma Recoder, unul dintre organizatori și directorul festivalului Canet Rock. „Este un pas cheie nu doar pentru muzica live, ci pentru orice altceva, de la conferințe la evenimente sportive”.

Fanii au fost mevoiți să descarce o aplicație, să introducă detaliile lor de contact și să se programeze pentru un test Covid rapid, în ziua concertului.

Persoanele testate negativ au primit un cod pentru a intra în clădire, iar cei care au dat rezultate pozitive au primit banii înapoi. În interior, măștile erau obligatorii, iar publicul era împărțit în trei zone de aproximativ 1.600 de persoane fiecare.

Concertul pilot care a avut loc în decembrie la Barcelona și a adunat 500 de persoane. Pregătirile pentru a doua fază au durat câteva luni, potrivit Recoder, și au inclus sfaturi cu privire la protocoalele de sănătate și o modernizare a echipamentelor de ventilație a stadionului.

„Aerul pe care îl respiri acum are aceeași calitate ca și aerul din exterior”, a spus Jordi Herreruela, organizator și director al Cruilla Barcelona Festival. „Medicii ne spun că ar putea fi mai sigur să fim la concert decât să mergem pe stradă, pentru că am creat un balon sanitar în care știm că toată lumea este testată”.

Statistic, aproximativ 10% dintre persoanele prezente s-ar putea infecta la concert. Dar dacă procent devine neobișnuit de mare, atunci organizatorii și autoritățile vor lua legătura cu participanții și vor lua măsuri pentru a limita răspândirea virusului.

Evenimentul nu a avut profit, dar organizatorii speră că testele mai rapide și mai ieftine vor face posibilă organizarea concertelor live în viitorul apropiat, oferind o linie de salvare unuia dintre sectoarele cele mai afectate de pandemie.

Sălile de concerte au fost primele care s-au închis și probabil vor fi printre ultimele redeschise, spune Recoder. Festivaluri precum Sonar, care au adunat peste 100.000 de oameni în Barcelona în 2019, sau Primavera Sound, care a atras 63.000, nu au avut loc în 2020 și nu vor avea loc nici anul acesta.

„Efectele pandemiei asupra muzicii live au fost devastatoare”, a spus Recoder. „De aceea suntem la fel de nervoși ca și când acesta ar fi primul concert din viața noastră și, într-un fel, este”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook