Cât jazz găsești la București în Classix

Cât jazz găsești la București în Classix
  • Primul concert al festivalului Classix la București are loc la sala Gloria.
  • Protagoniști sunt Trio Bohémo, din Cehia, care te surprind cu partituri clasice transpuse cu virtuozitate de jazz.
  • Patricia Brohanschi, director și co-fondator al festivalului Classix: Invităm publicul bucureștean să descopere o nouă experiență de concert

Festivalul Classix te invită în premieră la un spectacol în București. Primul concert Classix la București are loc cu ocazia anului 2024 – Anul Muzicii Cehe, luni, 26 februarie, 2024, la sala Gloria, de la 19.30. ”O experiență eclectică formată din eleganța și patosul ceh, alături de virtuozitatea de jazz. Prin romantismul Boemiei celebrăm anul muzicii cehe. Mai apoi însă, pătrundem într-o lume boemă cu adevărat, odată cu muzica de café american într-o seară plină de fuziuni exotice!”, arată organizatorii concertului. Trio Bohémo (CZ) este alcătuit din Matouš Pěruška – vioară, Kristina Vocetková – violoncel și Jan Vojtek – pian În program:

Martin Brunner (n. 1983): Moving Silhouettes (2023)

Bedřich Smetana (1824 – 1884): Trio pentru pian în sol minor, op. 15 (1855)

Antonín Dvořák (1841 – 1904): Trio pentru pian în Mi minor, op. 90 ‘Dumky’ (1891)

Paul Schoenfield (n. 1947): Café Music (1986)

Trio Bohémo, originar din Republica Cehă, a căpătat notorietate într-un ritm alert de la înființarea sa în 2019. Format din violonistul Matouš Pěruška, violoncelista Kristina Vocetková si pianisul Jan Vojtek, trio-ul a debutat pe numeroase scene importante precum Musikverein din Viena, Wigmore Hall din Londra sau Stoller Hall din Manchester, unde și-a consolidat statutul în zona muzicii de cameră.
Performanțele lor la festivaluri renumite, precum Primăvara din Praga, Cehia, Schwarzwald Musikfestival din Freudenstadt, Germania și Festival van Vlaanderen din Gent, Belgia au fost remarcate la nivel internațional, iar la scurt timp de la înființare, până în 2022, Trio Bohémo a fost membru al Academiei Europene de Muzică de Cameră, studiind sub îndrumarea unor mentori apreciați precum Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Patrick Jüdt și Avedis Kouyoumdjian.
Concertul este organizat de Asociația Industrii Creative, Showberry și Centrul Ceh.
”Acest eveniment organizat alături de Centrul Ceh, cu ocazia Anului Muzicii Cehe, reprezintă un bun prilej de a invita publicul bucureștean să descopere o nouă experiență de concert, prin intermediul interdisciplinarității, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Cu ajutorul artiștilor cehi de excepție de la Trio Bohemo, muzica clasică de cameră va căpăta noi dimensiuni, la fel ca în cadrul festivalului Classix, de la Iași. Suntem încrezători că va ieși un concert extraordinar, iar sinergia artelor și fuziunea cu light designul și video mapping-ul va reda aventura clasică contemporană de care publicul nostru s-a îndrăgostit”, declară Patricia Brohanschi, director și co-fondator al festivalului Classix.
Ajuns la cea de-a 5a ediție, Classix Festival, continuă să-și consolideze statutul conectând artiștii și iubitori de muzică, cucerind publicul prin inovație, implicare comunitară și prin diversitatea experiențelor culturale internaționale.
De la debutul său din 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, care în 4 ediții a adus împreună peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook