de Edmond Niculușcă

Hotelul Athénée Palace își suspendă de azi activitatea pentru prima dată în 106 de ani de existență din cauza coronavirusului. Hotelul a fost inaugurat în anul 1914 pe locul fostului Han Gherasim, peste drum de Ateneul Român. Memoria Hotelului e consemnată și în celebrul bestseller „Athénée Palace”, publicat de scriitoarea americană Rose de Wladeck, care întoarsă de la București, unde stătuse 6 luni ca ziarist și spion, publică în 1942 la New York această carte, o extraordinară monografie a vieții bucureștene văzute prin fereastra de la Athénée Palace.

București, 1940. Hotelul Athenee Palace din Calea Victoriei e parcă făcut pentru spionaj, conectat încă de la început la Serviciile Secrete și la redacțiile ziarelor internaționale. O plăcere pentru ochi şi o încântare pentru urechi, aici se cazează pentru o noapte sau mai multe, ambasadori, aristocraţi, înalţi ofiţeri, personalități şi jurnalişti celebri din toată lumea care câştigă informaţii vitale străbătându-i holurile şi apreciindu-i canapelele.

Tot aici s-a cazat timp de 6 luni și scriitoarea și jurnalista Rose de Waldeck, ziaristă la cotidianul american Newsweek din New York, care a surprins, de la fereastra dinspre Grădina Ateneului, cele mai importante momente ale Bucureștiului din ultima vreme: abdicarea Regelui Carol al II-lea, instaurarea regimului Antonescu, rebeliunea legionară și marele cutremur din noiembrie.

Rose de Waldeck lasă o mărturie interesantă în cartea ei despre București: „Există linii prin care se poate auzi de la un etaj la celălalt, există puncte în hotelul Athenee Palace în care chiar dacă vorbeşti în şoaptă se aude perfect în unghiul opus. Sunt jocuri pe care le fac diverșii agenți americani, care ştiu aceste puncte, şi care vorbesc în şoaptă, dând informaţii false şi observând spionii germani cum ascultă şi notează.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook