Președintele Consiliului Științific: „Franța trebuie să trăiască din nou. Dar vom fi obligați să luăm decizii dificile”

Potrivit președintelui Consiliului Științific Jean-François Delfraissy, guvernul „va fi obligat să ia un anumit număr de decizii dificile”, „în termen de maximum opt până la zece zile”.

Putem fi fals liniștiți”, deoarece creșterea circulației virusului nu are „un impact” în acest moment asupra sistemului de sănătate, dar poate exista „o creștere exponențială foarte rapidă în cazul unui al doilea val”, a avertizat el.

Franța, la „un nivel îngrijorător”

Franța se află acum la un nivel îngrijorător, nu este chiar în situația Spaniei, dar nu este departe, cu un decalaj de aproximativ două săptămâni, dar care este mult mai sever decât cel al Italiei”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă online dedicată metodelor de izolare a persoanelor infectate și a cazurilor de contact.

Contrastul” dintre o creștere accentuată a circulației virusului și spitalele care sunt departe de a fi saturate „face ca deciziile sa fie dificil de luat”. Dar „orice decizie care este luată acum va avea un potențial beneficiu” asupra situației de sănătate „peste 15 zile”, observă el.

Unele măsuri ar putea fi înăsprite

În plus, anumite modele matematice „arată că am putea, în anumite regiuni ale Franței și în special pe Coasta de Azur, să ne găsim într-o situație dificilă în ceea ce privește serviciile ATI în următoarele săptămâni”, a adăugat el. De asemenea, „va trebui să luăm un anumit număr de măsuri”.

El a menționat în special sporirea metodelor de protecție pentru persoanele în vârstă sau a celor care prezintă un factor de risc (diabet, obezitate, boli respiratorii…) pentru a „crea un fel de bulă în jurul acestor persoane”. Cât despre restul cetățenilor, „Franța trebuie să înceapă să trăiască din nou”, dar să fie „foarte activă în strategia de testare / monitorizare / izolare”.

În unele regiuni, am putea lua în considerare trecerea la „măsuri restrictive” pentru perioada de izolare a pacienților și a cazurilor de contact, a spus profesorul Delfraissy, chiar dacă aceasta nu este calea preferată pentru moment de către oamenii de știință. Pe de altă parte, „măsuri precum închiderea barurilor” sau interzicerea „manifestatiilor majore, nu ar rezolva problema”, a spus el.

Sursa: L’Express

Exit mobile version